Högt tryck på invigningen: "Kommer tillbaka redan imorgon"

Köerna utanför vittnade om hur populär invigningen av nya Kulturhuset Bergsjön var. Och klart är att ett kulturhus som samlar flera kulturyttringar har varit efterlängtat. "Ett stort hus med alla pusselbitar – det har saknats i Bergsjön" säger Duaa Jawad.

  • Publicerad 13:08, 18 aug 2022

Inne i Kulturhuset Bergsjöns stora sal hade invigningsprogrammet med tal, mingel och uppträdanden hunnit avslutas. Men alla instrument och mikrofoner stod kvar, så kompisarna Nour Ehouda Echaieb och Rayyan Abozuhri tog chansen att uppträda med några låtar.

– Jag har gått förbi nästan varje dag och sett huset växa fram. Jag tycker att det är jättefint här inne, säger Nour Ehouda Echaieb.

Att många göteborgare – från Bergsjön och övriga stan – var nyfikna på Kulturhuset Bergsjön var tydligt.

Klockan 13 öppnades dörrarna och eftersom man inte kunde släppa in alla besökare på samma gång blev det under eftermiddagen stundtals kö utanför entrén.

– Helt fantastiskt. Det kom fler personer än vi trodde. Och vi har fått höra så mycket positivt från folk som bor här i Bergsjön, säger Linnéa Siitari, bibliotekarie.

Uppträdde. Kompisarna Nour Ehouda Echaieb och Rayyan Abozuhri passade på att öva piano och sjunga i kulturhusets stora sal efter att det officiella invigningsprogrammet var över. Foto: Byrd/Dino Soldin

Nyfiken. "Jag har gått förbi nästan varje dag och sett huset växa fram. Det är spännande att äntligen få se hur det blev" säger Nour Ehouda Echaieb. Foto: Byrd/Dino Soldin

Närboende. Rayyan Abozuhri och Nour Ehouda Echaieb bor båda i närheten av det nya kulturhuset och kommer att besöka det ofta. Foto: Byrd/Dino Soldin

Kö. Det var ett högt tryck på att komma och kika in i Bergsjöns nya kulturhus. Foto: Byrd/Dino Soldin

På kulturhusets innegård lekte grannarna Emir Hassan, Arhamn Ahmed och Inaya Ahmed. Emirs mamma Duaa Jawad suckade lite resignerat när sonen doppade huvudet i fågelbadet, men sprack upp i ett stort leende på frågan om vad hon tycker om det nya kulturhuset:

– Det är så stort och fint! Ett stort hus med alla pusselbitar – det har saknats i Bergsjön, säger Duaa Jawad.

Vad tror du att det nya kulturhuset kommer att få för betydelse för er som bor här?

– Gemenskap är alltid bra och jag tror att det här kulturhuset kommer att göra det enklare för människor att träffas. Jag tror att boende här i området kommer att ha stor nytta av det.

Lekfullt. Emir Hassan, Inaya Ahmed och Arhamn Ahmed passade på att leka vid fågelbadet som står på kulturhusets innegård. Foto: Byrd/Dino Soldin

Förhoppningar. Duaa Jawad har bott i Bergsjön i två år och tror att det nya kulturhuset kommer att bidra till ännu mer gemenskap i stadsdelen. Foto: Byrd/Dino Soldin

Någon som redan planerade sitt nästa besök var Deborah Adomei. Från en av bibliotekets fåtöljer höll hon uppsikt över femårige sonen Testimony som nyfiket tittade runt bland böckerna.

– Ja, jag kommer tillbaka redan imorgon efter att jag lämnat mitt äldsta barn på förskolan. Nu hinner jag inte riktigt titta på allt.

"Kul att komma tillbaka"

Vid en av kulturhusets studieplatser satt Eva Johansson, Ludmilla Eriksson, Anna Sabra och Gunnel Larsson och pratade. Eva, Anna och Gunnel har tidigare jobbat på Bergsjöns bibliotek och har följt den långa resan mot ett kulturhus.

– Vad jag sett hittills tycker jag att det har blivit fantastiskt fint. Nu hoppas vi bara på att det kommer att fyllas med mycket aktivitet, säger Eva Johansson.

– Mitt yrkesliv har ägt rum i Bergsjön. Nu när jag gått i pension är det roligt att kunna komma tillbaka och träffa på boende som man lärt känna under alla år, säger Gunnel Larsson.

"Fantastiskt fint". Eva Johansson, Ludmilla Eriksson, Anna Sabra och Gunnel Larsson känner alla varandra sedan de jobbat i Bergsjön, som bibliotekarier respektive förskolepedagog. Nu när de flesta gått i pension och bor på annat håll i staden var de glada över att komma tillbaka och stöta på folk de känt sedan förr. Foto: Byrd/Dino Soldin

Gunnel Larsson har tidigare jobbat som bibliotekarie i Bergsjön. Foto: Byrd/Dino Soldin

Kulturhuset Bergsjön sjöd av aktiviteter under den första invigningsdagen.

I en av ateljéerna skapades garnbollar i rasande takt. Målet är att skapa världens längsta girlang som kommer att smycka Bergsjön under Textilgraffittifestivalen i början av september.

Syskonen Mishelle och Zaydan Khan var två av alla barn som koncentrerat snurrade färgglatt garn runt en ställning.

– Det är jätteroligt att vara här. Jag tror att jag kommer komma hit när jag måste plugga inför prov, säger Mishelle Khan.

Mishelles pappa Ali Khan instämmer:

– Även jag och min fru studerar och vi har bestämt att vi ska komma tillbaka och studera snart. Jag tycker att det här kulturhuset är helt fantastiskt. Vi behöver verkligen det här i Bergsjön.

Pysslade. Syskonen Zaydan och Mishelle Khan hjälpte till att skapa färgglada garnbollar. Målet är att skapa världens längsta garnbollgirlang. Foto: Byrd/Dino Soldin

Dokument. Filmskaparen Nasrin Pakkho har dokumenterat bergsjöbornas långa kamp att få till ett kulturhus. Hennes film "Vägen till kulturhuset" premiärvisades under onsdagen. Nasrin Pakkho passade även på att få nytt material och intervjuade bland annat en av kulturhusets producenter Sufi Safavi. Foto: Byrd/Dino Soldin

Invigningen fortsätter:

Tanken är att invigningen av det nya kulturhuset ska fortsätta fram till den 4 september med fouks på aktiviteter för stora och små. Ett urval:

21 augusti. "För att vi har tråkigt" en pjäs av Teater Trampolin för hela familjen. Lilla salen, kl 13-14.

27 augusti. Kurdisk afton med Kurdiska kvinnoföreningen. Stora salen, kl 19-20.30.

3 september. By Bergsjön – ett panelsamtal med konstnärerna som skapat kulturhusets offentliga konst. Stora salen, kl 14-15.

3 september. Tellusfestivalen har funnits sedan 2014 under parollen "Vägen till kulturhus". Nu kan äntligen festivalen ta plats i det nya kulturhuset. Musik. balkanbrass och hoppborgar utlovas.

1-4 september. Föreningen Navet i Bergsjön arrangerar Textilgraffittifestivalen. Festivalen har fokus på textil som mötesplats och textil i det offentliga rummet. Sker i kulturhuset samt runt om i Bergsjön.

Källa: Kulturhuset Bergsjön

Visa merVisa mindre