Simning för vuxna. Kön ringlar sig lång för att få en plats i bassängen där man som vuxen kan bli simkunnig, helt gratis. Foto: Wavebreak Media LTD

Högt tryck på simundervisning för vuxna

I höst erbjuder Göteborgs kommun 600 vuxna i staden kostnadsfri simundervisning. Men det är långt ifrån nog platser för att täcka det enorma behovet som råder för de icke-simkunniga. – Det är lång kö för att få en plats, säger Helena Eriksson, verksamhetsutvecklare.

  • Publicerad 12:09, 28 jun 2019

De avgiftsfria simkurserna för vuxna är en relativt ny satsning av Göteborgs kommun. I drygt ett år har kommunen erbjudit gratis simkurser till de som vill lära sig. Projektet lanserades på grund av att kommunen ville ge de som inte har råd med extrautgifter en chans att bli simkunniga.

– Det är särskilt många deltagare som säger att om det inte hade varit för att kursen är kostnadsfri så hade de inte haft råd att lära sig simma, säger Helena Eriksson, verksamhetsutvecklare på Idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Efter att avgiften för simkurser för vuxna slopades har en enorm mängd människor ansökt om att få vara med. Kön ringlar sig för att få en plats i bassängen.

– Vi vill att alla ska få chansen att lära sig att simma. Göteborg växer och konkurrensen bland tider i simhallarna är hård. Vi behöver bygga fler anläggningar, innan dess har vi inte möjlighet att utöka tiderna för kurserna, säger Helena Eriksson.

Annika Rutqvist är simlärare för vuxna på Askims simhall. Hon berättar att det finns flera anledningar till att man inte lärt sig simma som barn.

– Det är många utlandsfödda som kommer för att lära sig. Många har inte växt upp med samma tillgänglighet till hav och sjöar som i Sverige. Sen finns det vissa som lyckats slinka ifrån simning i skolan för att de helt enkelt är livrädda för vatten, säger Annika Rutqvist.

Annika har jobbat som simlärare för vuxna sedan projektets början. Innan har hon undervisat barn i simning.

– Det är både lättare och svårare att lära vuxna simma. Det är lättare för att de verkligen vill lära sig, de är inte utdragna av sina föräldrar. Det är svårare för att de lär sig motoriken långsammare än barn. Men därför blir de också överlyckliga när de lyckas hitta rätt i vattnet, vilket är så givande för mig som lärare, säger Annika Rutqvist.

Men om man klarat sig så långt i livet utan att kunna simma, varför ska man lära sig nu?

– Många gör det för att deras egna barn har lärt sig simma och de tycker det är jobbigt att inte kunna åka och bada med dem. Vissa vill överkomma sina rädslor. Och sen vill andra bara lära sig att simma för att det är kul, säger Annika Rutqvist.

Vi är GBG

    Vi är GBG