Ordförande. Simona Mohamsson är första ordförande i socialnämnden. Foto: Pressbild/Birgitta Åstrand

Hon är Hisingens nya toppolitiker

Socialnämnd Hisingens första ordförande är ung, liberal och kontroversiell. Simona Mohamsson (L) brinner för trygghet- och missbruksfrågor och vill föra en mer human socialpolitik vilket ibland kan reta partikollegorna.

  • Publicerad 15:48, 20 jan 2021

Vissa skulle beskriva mig som ung och radikal, andra som ung och naiv.

Vore det inte för pandemin och att fotbollssäsongen har uppehåll skulle Simona Mohamsson stå på sektion G på Rambergsvallen.

– Det jag saknat absolut mest under coronaåret har varit att heja på Häcken. Att stå där och känna att man är en del av en rörelse tycker jag är häftigt. På så sätt är fotboll lite som politik.

Hon är 26 år, liberal och ny ordförande för den nya socialnämnden på Hisingen. Men Simona Mohamsson är inte ny inom politiken och har redan skapat sig ett namn – som sticker ut.

– Vissa skulle beskriva mig som ung och radikal, andra som ung och naiv. Jag skulle säga ung, kravställande och lite småanarkistisk.

Hon har bland annat retat partikollegor genom att föreslå en avkriminalisering av cannabis, human socialpolitik och föra en mer progressiv klimatpolitik.

– Man måste vara påläst och visa varför man brinner för något för att få respekt. Jag är mer progressiv i vissa frågor än mitt parti.

Hisingsbo i första hand

I sin ordföranderoll utlovar Simona Mohamsson att i första hand vara hisingsbo och liberal, därefter kommer parti- och blocktillhörigheten.

– Det är så jag ser mig själv. Jag kommer ha stort fokus på Hisingen och ha progressiva idéer.

Det politiska hjärtat slår extra för frågor som berör missbruk och trygghet.

– Jag tycker inte bara man ska ta unga som hamnat snett i örat utan man måste fånga upp dem och inge framtidstro redan tidigt. Men all slags våld som utförs är oacceptabelt för när man utsätter andra människor för otrygghet tar man också deras frihet.

Hon hoppas på bättre samarbete mellan staden, skolan och bostadsbolagen och ser fördelar med den nya organisationen.

– Nu kan vi fokusera på socialtjänstverksamheten och förebyggande arbete. Detta är den viktigaste skyddsfaktorn mot kriminalitet och annan social problematik.

Solidaritet och rättvisa

Samtidigt står ett mer medmänskligt samhälle på önskelistan och Simona Mohamsson drar sig inte för att använda vänsterns slagord.

– Jag tycker att solidaritet och rättvisa är viktigt. Och för mig är det enkelt, vi behöver ta kamp för ett mänskligare samhälle där människor som saknar starka företrädare vet att de inte är ensamma

Men frihetstanken, i liberal mening, är lika viktigt.

– Jag tror på individens makt genom ekonomisk makt, för då har man frihet att lämna sin partner eller våga ta steget att starta eget. Alla människor ska ha möjligheter att få forma sina egna liv och ha förutsättningar att uppfylla sina drömmar.

Simona Mohamsson

Ålder: 26 år.

Bor: Kville på Hisingen.

Bakgrund: Född i Hamburg, Tyskland. Kom med föräldrar (som har rötter i Palestina och Libanon) till Överlida, Sverige i sju årsåldern. Flyttade till Göteborg i 18-årsåldern för studier. Politisk karriär: Gick med i Liberalerna på gymnasiet, varit vice förbundsordförande i Liberala ungdomsförbundet, politisk sekreterare för Liberalerna i Göteborg och nämndledamot.

Aktuell:  Ordförande för Socialnämnd Hisingen.

Visa merVisa mindre

Simona Mohamsson. Foto: Pressbild

Vi är GBG