Hon är redo för sommaren på Kronhusgården

Hon är kapellmästare för Jessica Andersson. Spelar flitigt med Magnus Carlsson. Men Lisa Ljungberg har också sin egen karriär – som när hon gästar Kronhusgården i sommar.

  • Publicerad 18:14, 12 jul 2019

Jag gör det jag tycker är kul och det som ger glädje.

Hon är Fiskebäckstjejen som snabbt hittade musiken. Det har blivit hennes levebröd, oavsett om det är som kapellmästare för Jessica Andersson, ackompanjatör till Magnus Carlsson eller som soloartist.

– Jag gör det jag tycker är kul och det som ger glädje, säger Lisa Ljungberg.

– Det har varit så i mer än 20 år.

Hon har gått från barpianist på Incontro till att bli allt mer flitigt engagerad musiker.

– Då jag har spelat som barpianist har jag lärt känna mycket folk, trots att det egentligen inte är min miljö för jag ser mig inte som någon utetjej, säger Lisa Ljungberg och skrattar.

Nära till ett leende

Hon har nära till ett leende och månar om livet. Livets med och motgångar finns med när hon skapar sin musik. Som då hon gjorde sitt debutalbum 2010.

– Då hade jag väl skrivit på min egen musik i tre–fyra år baserat på självupplevt – allt från skilsmässa, barn, flytt... Det är mina känslor, säger hon.

Så när hennes nuvarande man sa att hon borde göra en platta, då tog allt lite extra fart.

– Vi gjorde i ordning ett rum som studio i mitten av lägenheten. Skaffade en rullbandspelare och började spelade in. Bara piano, trummor, bas och sång, berättar Lisa Ljungberg.

– Releasespelningen var på Incontro. Man fick ett glas bubbel och plattan för hundra kronor, säger hon.

Musiken fick vingar

Musiken fick vingar. Vid en musikfestival i Liverpool 2012 var hon ev av gästerna på anrika Cavern.

– När jag spelar märker jag att publiken sjunger med. Jag blev riktigt tagen.

När den festivalen sedan arrangerades i New York var Lisa Ljungberg inte sen att tacka ja.

– Men på grund av en snöstorm ställdes den in med en dags varsel. Vi hade ju åkt långt, så vi lyckades fixa en spelning ändå, säger hon, som i den vevan började planera för sitt andra album.

– Jag insåg att jag behövde mer melodiösa låtar, lite popigare. De var något som växte fram med att jag spelade.

Mångfacetterad

Det blev "Seven seas" 2012 – plus "The Christmas album" 2014 med julklassiker. En tids sjukdom gjorde att det blev paus, men förra året kom singeln "One step back".

Musik som är mångfacetterad.

– Jazz, rock, country, pop... Jag har svårt att planera och är en känslomänniska. Jag brukar kalla mig singer/songwriter och gillar att variera mig. Man äter ju inte köttfärssås varje dag.

Nu är det full fart med musik – och med podden Lyckorus.

– Den gör jag med med Carolina "Carro" Eriksson, min kompis sedan vi var 15 år. Vi har gått igenom allt!

Lisa Larsson Ljungberg

Är: Musiker, kapellmästare, producent, sångare och låtskrivare. Uppvuxen i Fiskebäck. Bor, efter flera år på Kungshöjd, sedan tre år ute i Rävlanda med man och dotter.

Aktuell: Med spelning på Kronhusgården 27 juli. Övriga artister är: Mats Westling (5, 13, 20 och 26 juli samt 3 augusti), Frida Braxell (6/7), Paulo Mendonca (12/7), Peter Simson (19/7) och Emrik Larsson & Vänner (2/8). Kapellmästare för Jessica Andersson under turnén i höst.

Vi är GBG

    Vi är GBG