Hon fixar kläder efter väder – till din hund

Är din hund frusen? Att hitta kläder som passar kan vara klurigt. När Alexandra Tyllström, 24, skaffade dalmatinern Stella tog hon saken i egna händer och startade en egen systuga där hon syr upp måttbeställda hundkläder, alltifrån fleecetröjor till matmössor.

  • Publicerad 06:00, 26 mar 2017

Den som har en långörad hund vet varför en särskild huvudbonad kan vara bra att ha.

– Det är för att öronen inte ska trilla ner i maten när de äter, och det kan också vara bra när hundar med långa öron är ute och går i regnet så slipper de bli blöta, säger Alexandra Tyllström.

I oktober förra året startade hon sitt företag där hon tar emot beställningar och specialsyr hundkläder. I en stor låda ligger färdiga fleecetröjor, täcken, overaller och selar som väntar på att skickas iväg.

Idén till att börja sy i större skala kom när hon köpte dalmatinervalpen Stella, som nu är 11 månader.

– Hon vägrade att gå ut i regnet och frös väldigt mycket. Då sydde jag ett regntäcke till henne och många har velat ha likadana. Många tycker det är svårt att hitta hundkläder som passar bra men jag syr efter hundens mått, säger hon.

Behöver alla hundar ha kläder?

– Nej vissa raser är ju till exempel mer frusna än andra. Jag tror alla ägare märker på sin hund om den skulle frysa. Jag är inte ute efter att skuldbelägga någon hundägare för att man inte använder täcke till exempel, säger hon.

Alexandra Tyllström designar och konstruerar alla mönster på egen hand. Under vintern har hon jobbat med att ta fram hundskor, en uppgift som inte är helt enkel.

– Det är väldigt många som vill ha skor, framför allt i norra Sverige eller i städer där man saltar vägarna mycket, det är inte bra för tassarna. Men jag har inte lyckats ta fram några som passar riktigt bra än, säger hon.

Tips i alla väder

Alexandra Tyllströms bästa tips om hundkläder efter väder:

Regn: "En softshell-overall (i vattenavvisande material) eller ett regntäcke. En mössa kan vara bra om hunden har långa öron så slipper de släpa i marken och bli blöta."

Värme: "När det var som allra varmast i sommar sydde jag som en badrock till henne och blötte ner med kallvatten."

Kyla: "Försök att skydda de stora muskelgrupperna med en overall eller ett täcke, något man kan vara extra nog med om hunden är gammal eller har dåliga leder. Många vill också använda skor till sina hundar när det är riktigt kallt ute."

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39