Konstnär. Karin Bergdahl är aktuell med utställning i Stockholm. Foto: Lina Isaksson

Hon ger gamla tavlor en andra chans

Karin Bergdahl valde bort ett inrutat liv med utmattning som följd. Nu lever hon på sitt skapande och vill lyfta fler konstnärer genom en uthyrningsverksamhet. "Jag vill skapa en arena som synliggör konst av folket för folket".

  • Publicerad 15:49, 21 nov 2020

Alla miljöer behöver en form av konst eller uttryck på väggarna. Om man kan hyra kaffemaskiner och växter, varför inte hyra konst.

I en av många tegelbyggnader i Slakthusområdet i Gamlestaden pryder färgstarka akrylmålningar slitna väggar.

– Jag dras alltid till starka färger i mitt skapande, säger Karin Bergdahl. 

Hon är konstnär, entreprenörer i HantVerket Väst – en ny samlingsplats för hantverkare i Slakthusområdet – och aktuell med en utställning i Stockholm.  

Sa upp sig

Men så har det inte alltid varit. Efter 17 år som kurator på olika skolor och flera omgångar av utmattning tog livet en tvärvändning. 

– Det handlade om att gå under eller ta en helt annan väg. Jag fixade inte att återhämta mig en gång till så jag sa upp mig, säger Karin Bergdahl.

Inom henne fanns en längtan att ta vara på drömmen om att leva på konsten. 

– Jag har målat sedan jag var stor nog att hålla i en pensel. Min morfar introducerade mig tidigt i oljemåleri men under åren med utmattning orkade jag inte måla och skapande var borta från mitt liv flera år. 

Efter uppbrottet med det inrutade vardagslivet tog Karin kontakt med Drivhuset i Göteborg där hon fick hjälp att starta ett företag. 

Sedan 2019 driver hon sitt företag och målerikurser samtidigt som hon parallellt bygger upp Rent a Pic, en konstuthyrningsverksamhet.

– Jag har målat i alla år och har jättebra grejer som bara står i ett hörn. Jag tänkte om jag har det måste många andra konstnärer och fotografer också ha en massa konst stående.

"Konst av folket för folket"

Målet är att skapa en ny och bredare arena där fler konstnärer får plats. Hon menar att det finns en konstelit som bestämmer vad som är bra konst och inte. 

– Flaskhalsen är väldigt trång för konst att komma igenom. Därför vill jag skapa en arena som synliggör konst av folket för folket. 

Det handlar om att samla konstnärer och fotografer och hyra ut deras konst till företag, restauranger och hotell – platser där mycket folk vanligtvis rör sig. 

– Alla miljöer behöver en form av konst eller uttryck på väggarna. Om man kan hyra kaffemaskiner och växter, varför inte hyra konst. 

Pandemin satte käppar för en lansering i våras men Karin är förväntansfull och redo när det tiden är inne.

Hon mår dessutom bättre än någonsin. 

– Jag jobbar dubbelt så mycket och mår dubbelt så bra. Jag har så mycket mer energi och är glad över utställning i Stockholm. Mitt skapande är ett kvitto för mig att nu är det bra i livet. 

Nya lokaler. Snart flyttar Hantverket Väst in i grannbyggnaden, ett före detta slakthus. Foto: Lina Isaksson

Karin Bergdahl

Ålder: 43 år.

Bor: Hisingen.

Familj: Två döttrar, två katter.

Gör: Driver hon företaget Karin Bergdahl Inc där hon byggt upp den egna kursverksamheten Happy Painting målerikurser.

Aktuell: Vernissage 28 november på Galleri Gripp Grip på Kungsholmen i Stockholm. Hon är en av HantVerket Västs entreprenörerna. Antagen till Västra Götalands exportsatsning USA med Business Sweden. 

HantVerket Väst: En ny satsning och arbetsplats för hantverksföretagare som vill utveckla sin verksamhet och skapa tillväxt. Hantverket Väst bedrivs i projektform av Företagarna Västra Götaland och flyttar snart in i nya lokaler i Slakthuset, Gamlestan.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00