Trygg på stan. Foto: Mostphotos

Hon gör Göteborgsnatten tryggare för tjejer

Unga kvinnor som trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp. Som inte vågar gå ensamma hem efter en festkväll. Malina Pieczywek tröttnade på att se hur tjejer far illa i Göteborgs nattliv och startade ”Trygga tjejer i stan”.

  • Publicerad 08:14, 9 okt 2020

Föräldrar borde verkligen få upp ögonen för hur utelivet är för tjejer

Trygg. Malina Pieczywek, initiativtagare till ”Trygga tjejer i stan”. Foto: Privat

Var tredje kvinna mellan 20 och 24 år utsattes för sexualbrott under 2019. En siffra som de flesta tjejer är sorgligt medvetna om.

Enligt Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsundersökning upplever hälften av alla unga kvinnor en oro när de vistas utomhus under sena kvällar.

– Vi möter tjejer som drogas, trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp. Vi är på plats för att hjälpa dem. Ibland följer vi någon till bussen eller kör henne hem, säger Malina Pieczywek.

Rosa västar

Nu väntar hon på att den ideella föreningen ”Trygga tjejer i stan” ska få sina rosa reflexvästar och mössor. Sedan hon skapade en facebookgrupp, med samma namn som föreningen, har responsen varit överväldigande. Flera olika företag har velat vara med och sponsra initiativet.

– De har bland annat bidragit med kläder, logotype och sjukvårdsmaterial. Nu kommer vi vara bättre rustade när vi går ut, säger Malina Pieczywek.

Föreningen grundades redan 2013 när Malina var bosatt i Uddevalla. Då var hon själv i 20-årsåldern och hängde ute på kvällarna. Hon reagerade på hur vanligt det var med berusade tjejer som hamnade i riskfyllda situationer och ville göra något.

Omstridd organisation tillbaka på Göteborgs gator

Malina skapade ”Trygga tjejer i stan” och samlade några av sina närmsta vänner. Tillsammans började de att patrullera på gatorna under helgerna.

– Därefter flyttade vi allihop till Göteborg och verksamheten låg vilande i några år. Nu har vi bedömt att vi behövs här, säger hon.

Farligt uteliv

Malina Pieczywek upplever att stan har blivit en ännu farligare plats för unga kvinnor än för några år sedan. Det cirkulerar alltmer droger och det är omöjligt att förutse hur människor påverkas.

Det har blivit svårare att lita på folk helt enkelt, menar hon.

– Föräldrar borde verkligen få upp ögonen för hur utelivet är för tjejer. Jag önskar att fler vuxna skulle engagera sig, säger hon.

”Trygga tjejer i stan” har höga ambitioner. Tanken är att vara ute så gott som varje vardagskväll och alla helgnätter fram till 03.30. Vid den tidpunkten har nästan alla krogar stängts och majoriteten av dem som varit ute har tagit sig hem.

– Vi rör oss mellan Avenyn, Nordstan, Järntorget och Backaplan. Plus att vi alltid finns tillgängliga på facebook om någon behöver vår hjälp, säger Malina Pieczywek.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Musiken gav energi efter utmattningssyndromet

Lina Horner: "Musiken är som terapi för mig" Hösten 2019 blev Lina Horner sjukskriven för utmattningssyndrom. 2020 har hon kommit med både album och ep. "Musiken är som terapi för mig".måndag 26/10 14:10

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Axelsson: Det är mörkt för firande i oktober

Traditionsexperten om den traditionsfattiga hösten I vanliga fall avlöser de traditionella firandena varandra under årets olika månader men i oktobermörkret lyser de med sin frånvaro. söndag 25/10 11:52

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11