Trygg på stan. Foto: Mostphotos

Hon gör Göteborgsnatten tryggare för tjejer

Unga kvinnor som trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp. Som inte vågar gå ensamma hem efter en festkväll. Malina Pieczywek tröttnade på att se hur tjejer far illa i Göteborgs nattliv och startade ”Trygga tjejer i stan”.

  • Publicerad 08:14, 9 okt 2020

Föräldrar borde verkligen få upp ögonen för hur utelivet är för tjejer

Trygg. Malina Pieczywek, initiativtagare till ”Trygga tjejer i stan”. Foto: Privat

Var tredje kvinna mellan 20 och 24 år utsattes för sexualbrott under 2019. En siffra som de flesta tjejer är sorgligt medvetna om.

Enligt Brottsförebyggande rådets senaste trygghetsundersökning upplever hälften av alla unga kvinnor en oro när de vistas utomhus under sena kvällar.

– Vi möter tjejer som drogas, trakasseras och utsätts för sexuella övergrepp. Vi är på plats för att hjälpa dem. Ibland följer vi någon till bussen eller kör henne hem, säger Malina Pieczywek.

Rosa västar

Nu väntar hon på att den ideella föreningen ”Trygga tjejer i stan” ska få sina rosa reflexvästar och mössor. Sedan hon skapade en facebookgrupp, med samma namn som föreningen, har responsen varit överväldigande. Flera olika företag har velat vara med och sponsra initiativet.

– De har bland annat bidragit med kläder, logotype och sjukvårdsmaterial. Nu kommer vi vara bättre rustade när vi går ut, säger Malina Pieczywek.

Föreningen grundades redan 2013 när Malina var bosatt i Uddevalla. Då var hon själv i 20-årsåldern och hängde ute på kvällarna. Hon reagerade på hur vanligt det var med berusade tjejer som hamnade i riskfyllda situationer och ville göra något.

Omstridd organisation tillbaka på Göteborgs gator

Malina skapade ”Trygga tjejer i stan” och samlade några av sina närmsta vänner. Tillsammans började de att patrullera på gatorna under helgerna.

– Därefter flyttade vi allihop till Göteborg och verksamheten låg vilande i några år. Nu har vi bedömt att vi behövs här, säger hon.

Farligt uteliv

Malina Pieczywek upplever att stan har blivit en ännu farligare plats för unga kvinnor än för några år sedan. Det cirkulerar alltmer droger och det är omöjligt att förutse hur människor påverkas.

Det har blivit svårare att lita på folk helt enkelt, menar hon.

– Föräldrar borde verkligen få upp ögonen för hur utelivet är för tjejer. Jag önskar att fler vuxna skulle engagera sig, säger hon.

”Trygga tjejer i stan” har höga ambitioner. Tanken är att vara ute så gott som varje vardagskväll och alla helgnätter fram till 03.30. Vid den tidpunkten har nästan alla krogar stängts och majoriteten av dem som varit ute har tagit sig hem.

– Vi rör oss mellan Avenyn, Nordstan, Järntorget och Backaplan. Plus att vi alltid finns tillgängliga på facebook om någon behöver vår hjälp, säger Malina Pieczywek.

Göteborgsnöje

Filmen om Nationalteatern premiärvisas på filmfestivalen

Nöje Premiär. Extrainsatt i sista sekund. "Vi är barn av vår tid" har extrainsatts i Göteborgs filmfestivals program. Den 6 februari visas filmen, som därmed får världspremiär.tisdag 26/1 16:37

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20