Hon gör klassisk roll till sin egen

Hon är Högsbotösen med ett problematiskt förhållande till sin hemstad. Ständigt rotlös vill hon ut och iväg. Mer än någon kan hon identifiera sig i sin roll som Nora i ”Ett drömspel”, som hon nu gör på Stadsteatern.

  • Publicerad 10:10, 8 apr 2018

Hon kommer in i vackert uppsatt hår, en chic svart klänning som tillsammans med den blekt bruna kashmirkoftan och de små skorna med pälskrage ser ut att vara nyss inköpta.

Gizem Erdogan andas flärd och elegans, stoppar benen under sig i soffan där hon sitter och säger:

– Åh, det är kläder till rollen som Nora. Ringarna tillhör också rollen. Jag är inte gift.

Hon spretar med fingrarna för att visa upp ringarna på vänster hand, nästan demonstrativt.

30-åriga Gizem Erdogan är en stigande stjärna på den svenska skådespelarhimlen. Med sina roller i prisade filmer som ”Svenskjävel” och ”Dröm vidare” och sina insatser på scen på Stockholms och Göteborgs stadsteatrar vet hon sitt värde.

Ändå ska hon efter sin roll som Nora i Ibsens ”Ett dockhem” ta tjänstledigt.

– Jag behöver ett break. Om det blir för att bli indiefilmstjärna eller jobba i en bar vet jag inte. Jag är rotlös. Bor i Stockholm, men är en Högsbotös till hundra procent. Egentligen hör jag inte hemma någonstans just nu, säger hon.

– Min kärlek och mina vänner finns i Stockholm. Mina föräldrar, där jag bor nu, i Göteborg. Jag hade en lägenhet i andra hand på Hisingen då jag kom tillbaka i augusti. Men det gick inte... Jag flyttade till mina föräldrar för att spara pengar. Men jag har ett komplicerat förhållande till Göteborg, vi är som ett dysfunktionellt par. Samtidigt så vill jag inte lämna tjänsten på Stadsteatern, som är en fantastisk arbetsplats.

För 12 år sedan for hon från hemstaden för Köpenhamn, Stockholm, Spanien och några år i Malmö då hon 2012–2015 studerade på scenskolan. Hon har varit idog sedan hon gick ut, har jobbat varje dag med nya roller – på film, på scen.

– Jag får se vad som händer. Jag är supernaiv med sådant. Jag är knegarbrud, så jag är inte rädd för att jobba. Det har jag gjort hela mitt liv. Kanske kommer jag tråkrunka varje kväll om jag jobbar i en bar. Kanske blir jag filmstjärna i Istanbul eller flyttar till New York.

Nej, man har inte tråkigt i Gizem Erdogans sällskap. Hon är intensiv, kvick i tanken, uppmuntrande, inkännande, humoristisk, allvarlig och skarp.

Hon kom i kontakt med ”Ett drömspel” under studietiden. Men då handlade det inte om att spela pjäsen, så den lästes slarvigt. Nu är det emellertid skarpt läge och rollen sitter som hand i handske för henne.

– När jag blev tillfrågad förra våren var det dels för rollen, dels för regissören Yana Ross, som jag tackade ja. Vi hade ett skypemöte i somras och blev enormt taggad, säger hon.

Den litauiska regissören har pumpat in självförtroende i de svenska skådespelarna och har ambitionen att lyfta en klassiker in i nutid.

– Den var ju väldigt kontroversiell då den kom för 140 år sedan. Nora har ju levt med en främling i åtta år och vill ut. Hon vill inte vara hustru eller mor, hon vill vara människa! säger Gizem Erdogan.

Ett dockhem

Av: Henrik Ibsen (1828–1906).

Handling: Nora är gift och har barn, men trivs inte i äktenskapet med sin roll som hemmafru och mor.

Med: Gizem Erdogan (Nora), Jesper Söderblom (Torvald), Johan Gry (doktor Rank), Mattias Nordkvist (Kristian) och Logi Tulinius (Krogstad).

Regi: Yana Ross.

Premiär: 7 april. Spelas till och med 23 maj.

Gizem Erdogan är uppvuxen i Högsbo. Bor i Stockholm och Göteborg. Är 30 år (fyller 31 den 30 april).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG