Jobbglädje. Corinne Hallencreutz känner tacksamhet åt att få träffa så många glada människor på Nötkärnans drive in-mottagning vid Slottsskogen. Foto: Anton Engblom

Hon har vaccinerat flera tusen göteborgare

"Detta är den lyckliga och glada biten av sjukvården", säger Corinne Hallencreutz från Askim, som under sommaren gett tusentals vaccindoser mot covid-19. "En gång kom ett brudpar och tog en spruta på väg till kyrkan".

  • Publicerad 05:30, 4 okt 2021

Nu har det väl trappats ner lite men i början kunde folk komma sjungandes, kramas och säga att vi gett dem livet tillbaka.

I vanliga fall möter Corinne Hallencreutz sällan glädje i sin yrkesroll.

Jobbet som bedömningssköterska på SOS alarm och på intensivvårdsavdelningen präglas oftare av sorg, smärta och lidande.

När massvaccineringen mot covid-19 startade i början av sommaren hoppade hon tillfälligt in som vaccinatör på Nötkärnans drive in-mottagning vid Slottsskogen.

Under den mest intensiva perioden i somras kunde hon komma upp i 200 doser per dag och fortfarande blir hon, som hon själv uttrycker det, lycklig som ett barn när hon pratar om sitt uppdrag.

– Detta är det roligaste jag gjort. Det här är ju inte patienter utan kunder och alla är ju så glada och nöjda. Nu har det väl trappats ner lite men i början kunde folk komma sjungandes, kramas och säga att vi gett dem livet tillbaka.

Nu kan 12-åringar vaccineras

Historisk händelse

För Corinne Hallencreutz är det en ynnest att få vara med om något så historiskt som en massvaccinering i en pandemi.

– Det är ju helt unikt. Det tänker man kanske inte på nu, men detta är något som mina barnbarn kommer att få läsa om i historieböckerna sen.

Av alla de tusentals personer hon vaccinerat de senaste månaderna är det vissa som stannat kvar i minnet.

– Ett brudpar kom och ställde sig i kö, i klänning och frack och allt, för att ta en spruta på väg till kyrkan.

Därför skickas en kvarts miljon vaccin-sms

Vilka är de vanligaste frågorna du får?

– I början var det ofta kring vilket vaccin de skulle få. Då var folk vettskrämda att vi skulle lura i dem Astra Zenecas vaccin som alla var så rädda för. Annars är det mycket kring biverkningar, hur sjuk man blir, vilket är omöjligt att svara på eftersom det är så olika.

Vad är den konstigaste frågan du fått?

– Kan jag ha sex ikväll?

Vilken åldersgrupp skulle du säga är mest orolig?

– 30-35-åringarna. De är ju rädda för sin egen skugga. De är rädda för sticket, biverkningarna och att det ska vara microchip i vaccinet. Skämt åsido, men de är absolut mest oroliga.

Har du varit med om att någon svimmat?

– Det händer ganska ofta och beror nästan alltid på att man spänt sig. Då får de lägga sig ner en stund och kanske behöver lite extra vätska. Vi har väldigt många läkare på plats så det är en stor trygghet.

Har du några tips för att få mindre ont av sprutsticket?

– Slappna av i armen. Spänner man musklerna så får man mer ont.

Moské öppnar för drop in-vaccinering

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47