Jobbglädje. Corinne Hallencreutz känner tacksamhet åt att få träffa så många glada människor på Nötkärnans drive in-mottagning vid Slottsskogen. Foto: Anton Engblom

Hon har vaccinerat flera tusen göteborgare

"Detta är den lyckliga och glada biten av sjukvården", säger Corinne Hallencreutz från Askim, som under sommaren gett tusentals vaccindoser mot covid-19. "En gång kom ett brudpar och tog en spruta på väg till kyrkan".

  • Publicerad 05:30, 4 okt 2021

Nu har det väl trappats ner lite men i början kunde folk komma sjungandes, kramas och säga att vi gett dem livet tillbaka.

I vanliga fall möter Corinne Hallencreutz sällan glädje i sin yrkesroll.

Jobbet som bedömningssköterska på SOS alarm och på intensivvårdsavdelningen präglas oftare av sorg, smärta och lidande.

När massvaccineringen mot covid-19 startade i början av sommaren hoppade hon tillfälligt in som vaccinatör på Nötkärnans drive in-mottagning vid Slottsskogen.

Under den mest intensiva perioden i somras kunde hon komma upp i 200 doser per dag och fortfarande blir hon, som hon själv uttrycker det, lycklig som ett barn när hon pratar om sitt uppdrag.

– Detta är det roligaste jag gjort. Det här är ju inte patienter utan kunder och alla är ju så glada och nöjda. Nu har det väl trappats ner lite men i början kunde folk komma sjungandes, kramas och säga att vi gett dem livet tillbaka.

Nu kan 12-åringar vaccineras

Historisk händelse

För Corinne Hallencreutz är det en ynnest att få vara med om något så historiskt som en massvaccinering i en pandemi.

– Det är ju helt unikt. Det tänker man kanske inte på nu, men detta är något som mina barnbarn kommer att få läsa om i historieböckerna sen.

Av alla de tusentals personer hon vaccinerat de senaste månaderna är det vissa som stannat kvar i minnet.

– Ett brudpar kom och ställde sig i kö, i klänning och frack och allt, för att ta en spruta på väg till kyrkan.

Därför skickas en kvarts miljon vaccin-sms

Vilka är de vanligaste frågorna du får?

– I början var det ofta kring vilket vaccin de skulle få. Då var folk vettskrämda att vi skulle lura i dem Astra Zenecas vaccin som alla var så rädda för. Annars är det mycket kring biverkningar, hur sjuk man blir, vilket är omöjligt att svara på eftersom det är så olika.

Vad är den konstigaste frågan du fått?

– Kan jag ha sex ikväll?

Vilken åldersgrupp skulle du säga är mest orolig?

– 30-35-åringarna. De är ju rädda för sin egen skugga. De är rädda för sticket, biverkningarna och att det ska vara microchip i vaccinet. Skämt åsido, men de är absolut mest oroliga.

Har du varit med om att någon svimmat?

– Det händer ganska ofta och beror nästan alltid på att man spänt sig. Då får de lägga sig ner en stund och kanske behöver lite extra vätska. Vi har väldigt många läkare på plats så det är en stor trygghet.

Har du några tips för att få mindre ont av sprutsticket?

– Slappna av i armen. Spänner man musklerna så får man mer ont.

Moské öppnar för drop in-vaccinering

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39