Yildiz Haji. Foto: Gabriel Tjulander

Hon hjälper dig hitta guldkornen i second hand-butiken

Efter 20 år inom modebranschen fick Yildiz Haji, från Frölunda, en ögonöppnare. Nu visar hon vägen till second handens modepärlor genom sitt instagram-konto.

  • Publicerad 15:00, 1 dec 2019

För mig är det som att vara ett barn i en godisbutik

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Yildiz Hajis hjärta har alltid slagit för kläder och med 20 år inom modebranschen kan hon sin sak.

– Jag har bott i London i sex år och jobbat för modehus som Dolce Gabbana. Jag är är även utbildad designer, berättar Yildiz Haji.

Passande nog har vi bestämt träff i en klädbutik men inte i vilken som helst utan i Erikshjälpens lokaler i Högsbo.

Succé för Frölundas nya second hand-butik

För bara några månader sedan fick Yildiz upp ögonen för second hand.

– Det är lite ironiskt för jag har ju konsumerat väldigt mycket kläder i mina dar men för bara några månader sedan såg jag dokumentären "The True Cost" som var en ögonöppnare.

Dokumentären visade modevärlden och klädindustrins mörka baksida. Hur industrin behandlar människorna först i produktionskedjan och hur den påverkar klimatet.

– Jag viste inte att det var så illa som dokumentären visade, säger Yildiz.

I stället för att stå handfallen inför den nya insikten beslöt hon sig för att slå ett slag för kläderna med minst miljöpåverkan, de vi kan köpa i andra hand.

Reningsborg öppnar i Nya Hovås

– Jag upplevde att det fanns många myter om second hand-kläder, att det inte finns några fina kläder, att de inte är rena och så vidare.

I samarbete med second hand-butiker plockade Yildiz ut kläder som hon gillade och stylade dem till en outfit.

På Instagram-kontot CANGBG, förkortning för "choices affect nature", publicerar hon sedan bilder av kläderna hon hittat för att motbevisa de som är skeptiska till second hand.

Bland bilderna på stylade outfits står texten "fashion isn´t about the brand or the price it´s about the style and the quality".

När vi möts har hon samarbetat med butiker som Viva Vintage, Boutique Laila Second hand, EX Second hand, A-L Second hand, Myrorna och Emmaus Björkå.

Reningsborg karvade guld i Nya Hovås

– Många butiker kan behöva hjälp med att presentera sina kläder. Ofta när jag besöker en second hand butik hänger kläderna tätt packade och man möts av en enda röra, säger Yildiz.

Nu söker hon fler butiker att sammarbeta med.

– Det här är ju något jag gör helt gratis men för mig är det som att vara ett barn i en godisbutik.

Foto: Gabriel Tjulander

Vi är GBG