Hon kämpar från ö till ö

På lördag gör sig närmare 450 lag redo för att ta sig an de fyra milen som väntar dem när Öloppet startar. – Det finns en otrolig glädje i sporten och en stark kamratanda, säger Maria Frånlund, Öloppsveteran.

  • Publicerad 16:30, 4 aug 2017

För sjätte året i rad kommer Göteborgs swimrun-lopp, Öloppet, att gå av stapeln och Maria Frånlund från Billdal har ställt upp varje år.

– Jag ville testa något nytt och jag tyckte att det verkade spännande. Jag har tidigare åkt mycket längdskidor och löptränat så jag hade en bra grundkondition när jag började, säger Maria Frånlund.

Ett ungt lopp

Öloppet hade premiär år 2011 och det första loppet genomfördes 2012 då med 100 tävlande lag och sedan dess har intresset bara ökat. I år tycks antalet anmälda lag landa på cirka 450 vilket innebär att närmare 1 000 personer kommer delta.

– Det är ett ganska ungt lopp sett till andra lopp men konceptet swinrun har inte många år på nacken så inom själva sporten är Öloppet ganska gammalt, säger Jonathan Isaksson, tävlingsledare.

Swimrun

Swimrun grå ut på att utövaren ska ta sig från start till mål medan han växlar mellan löpning och simning. Det som kännetecknar sporten är att den alltid ske utomhus och simningen i öppet vatten. Man tävlar även alltid i lag om två.

– Man tävlar två både för att det är väldigt kul men också utav säkerhetssjäl, förklarar Jonathan Isaksson.

Säkerheten A och O

Säkerheten är extra viktigt i swimrun då vattnet utgör en stor risk samt den oländiga terrängen. Något som Maria fått känna på under åren som deltagare i Öloppet.

– År 2015 bröt jag foten när jag skulle hoppa ned från en klippa och ibland kan det vara väldigt vågigt och klipporna kan vara hala, säger Maria Frånlund.

– Vi lägger ned otroligt mycket på säkerheten och vatten passagerna är de klurigaste. Vi sätter ut vätskedepåerna strategiskt så man får lite extra energi innan man ta sig an vattnet och vi måste ha bevakning av båttrafiken, berättar Jonathan Isaksson.

Hur tufft är det egentligen, kan vem som helst göra loppet?

– Vem som helst kan inte ta sig an det, man bör vara ganska vältränad för bitvis är det väldigt krävande och man kan bli rejält nedkyld. Klarar man av Göteborgsvarvet hyfsat lätt så kan man göra Öloppet och så bör man kunna simma cirka 1 000 meter, säger Maria Frånlund.

Är du aldrig rädd att något ska handa i vattnet – typ att du får kramp?

– I början var man ju det och risken finns ju men med tiden lär man känna sin kropp och man har ju alltid sin lagkamrat med sig.

Loppet

Öloppet sträcker sig över hela Göteborgs södra skärgård, från Styrsö upp till Brännö och ner till Vrångö, för att sedan återvända för målgång på Styrsö.

Start sker 5 augusti klockan 10:00 från Styrsö Bratten.

Öloppet är hela 4 mil med en total simning på 5,7 km.

I år väntas ett deltagande på cirka 1 000 personer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Utvilad Silvana Imam laddad inför Liseberg

Nyheter På fredag står hon på Stora Scenen Hon startade året flammande. När hon nu startar sin turné är det med aldrig sinande glöd. – Det kommer bli liv och energi, lovar Silvana Imam inför Lisebergsspelningen.torsdag 24/5 17:30

Larmet: Akut brist på simlärare

Nyheter "Man vet inte att det är ett yrke" Inget barn ska drunkna. Det är målet och i sommar anordnas flera simskolor utomhus. Men det råder stor brist på simlärare i Göteborg.torsdag 24/5 16:00

Glädjebeskedet: Göteborg kan få ett nytt idrottscenter

Nyheter Idrottsklubbar beviljas markreservation Idrottsklubbar vill bygga bostäder och en idrottsanläggning i Västra Frölunda. Nu till delar fastighetsnämnden klubbarna en markreservation.torsdag 24/5 9:15

Här är mångfalden lägst i Göteborg

Nyheter Lista: Så hög är mångfalden i din stadsdel Mångfalden ökar och segregationen minskar i Göteborg. Men Majorna-Linné och Angered sticker ut. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen.onsdag 23/5 17:20

Så ska Slottsskogens värden bevaras

Nyheter "Mycket som händer" Trycket på Slottsskogen ökar. Stora evenemang, allt fler besökare och närliggande ombyggnationer. För att bevara balansen har nu en gemensam utvecklingsplan antagits.onsdag 23/5 9:15

Klart: Geely kan börja bygga på Lindholmen

Nyheter Byggnadsnämnden gav klartecken till hög kontorsbyggnad Den kinesiska biltillverkaren Geelys etablering på Lindholmen har tagit ett steg framåt. Nu är det klart att deras kontor, på åtta våningar, blir av.tisdag 22/5 17:30

Inte(r) Chelsea på Ullevi

Nyheter Supermatchen i Göteborg ställs in Matchen Inter–Chelsea på Ullevi ställs in. Supermötet i Göteborg flyttas till annan arena. Var någonstans är ännu inte klart.tisdag 22/5 15:54

Skola varnar: Man lockar barn med godis

Nyheter Har skett vid två tillfällen – nu utbildas barnen En person i en bil har lockat barn från Näsetskolan med godis vid två tillfällen. Nu varnar skolan. Och eleverna får utbildning i hur man agerar om man blir kontaktad av en främmande person.tisdag 22/5 14:41

Vi är GBG

    Vi är GBG