Hon ligger bakom Majblommans affisch

Göteborgaren Alice Almarales Mossberg har skapat årets affisch till Majblomman. – Jag vill inspirera och förändra, säger hon.

  • Publicerad 10:17, 23 jan 2019

Majblommans insamling startar den 11 april. Men redan nu presenteras hur årets Majblomma kommer se ut, och det blir en vitsippelik blomma med en ljusgrön/guldig pärla och gräsgrön botten. Men 13-åringen bakom designen tänkte på ett fotbollslag när hon valde färgerna.

Affischen till årets Majblomma har göteborgaren Alice Almarales Mossberg gjort. Hon är 15 år och går i nian på Svenska Balettskolan i Göteborg.

– Båda mina föräldrar har varit artistiska vilket har smittat av sig på mig. När jag var liten så målade jag varje dag, men det försvann lite. Men efter jag fick den här chansen och kom på hur mycket jag uppskattade det så kommer jag måla mer, säger hon.

Berätta om årets affisch, hur har du tänkt?

– Mitt main reason i bakhuvudet var att inspirera och förändra. Det behöver vi just nu i vårt samhälle. Vi behöver uppskatta varandra mer. Oavsett var du kommer ifrån så har du lika mycket att ge. Man måste förändra för att komma vidare.

Hur tycker du att det budskapet passar med Majblommas arbete?

– Jag tycker Majblomman är en bra grej, de står för barns rättigheter. Jag har själv sålt Majblommor när jag gick i femman. Det finns en mening som hör ihop med min tavla – att du ska ha samma rättigheter som vilken unge som helst. Vi måste få bort klasskillnader och olika värderingar som inte ska finnas. Jag menar, det är 2019 – vi måste förändra, säger Alice Almarales Mossberg.

Att måla för Majblomman är en tradition som startade med Carl Larsson år 1912. Genom åren har många svenska konstnärer bidragit.

Majblomman

Förra året fick de ihop 66 miljoner kronor på två veckor. Pengarna går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. Majblomman verkar mot barnfattigdom, både genom ekonomiskt stöd till enskilda barn och genom opinionsbildning om barns rättigheter.

Källa: Majblomman

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG