Arrangerad bild. Sara lever nu ett stillsamt liv med sina barn. Foto: Markus Andersson

Hon lyckades lämna livet med gängen

Allt fler lockas in i en kriminell livsstil. Sara förlorade nära anhöriga i gängkonflikter och har själv suttit i fängelse. Nu har hon lämnat det livet bakom sig. Den hjälpande handen var föreningen KRIS och motivationen – barnen.

  • Publicerad 13:31, 10 okt 2020

Det var ingen äldre som sa: ”Lyssna, du kommer att behöva betala räkningar i framtiden."

– Jag är väldigt noga med var vi bor, vilka jag umgås med och hur jag fyller våra dagar. Mina barn ska inte få samma uppväxt som jag, säger Sara.

Det är med stor beslutsamhet och stolthet som hon berättar om sitt nya liv. Men lika viktig är berättelsen om hur allt gick snett.

LÄS ÄVEN: Avhoppartelefonen – livlinan bort från gängen

LÄS ÄVEN: Kriminella nätverk – ett problem för hela stan

Det började redan i grundskolan när äldre kompisar kom till skolområdet och lockade med droger. I övergången från nian till gymnasiet spårade det ur.

Kriminella nätverk – ett problem för hela stan

Sara berättar om att inte känna sig hemma i en främmande skola.

– Kompisarna från uppväxten var inte där så man skippade att gå dit. Istället hängde man på torget med alla andra, rökte på och diskuterade inbrott, säger hon och fortsätter:

– Helt plötsligt blev man tagen i en bil med vapen och droger och sen sitter man där i tingsrätten med flera av sina barndomsvänner.

Saknade vuxna

När Sara tittar tillbaka inser hon att det saknades vuxna i omgivningen som förberedde henne för ett ordnat liv – att bli en vanlig Svensson helt enkelt. Hennes föräldrageneration pratade knappt svenska och trodde att ungdomarna var ute och umgicks ”normalt”.

– Det var ingen äldre som sa: ”Lyssna här, du kommer att behöva betala räkningar i framtiden, du ska inte ha anmärkningar, du kommer att vilja bilda familj”, förklarar hon.

Efter ett kortare fängelsestraff kändes framtiden därför redan hopplös. Samtidigt som killkompisarna hade fått nya kontakter i fängelset från andra förorter.

LÄS ÄVEN: Ministern: Bostadsort ska inte avgöra stödet

LÄS ÄVEN: Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

Plötsligt visste man inte vem som var vän eller fiende.

När den första nära släktingen mördades lämnade Sara Göteborg. Hon bildade familj, fick barn men livet i den nya staden blev inte som hon hoppades med en man som inte han heller höll sig på lagens rätta sida.

– Polisen traskade in var och varannan månad och det blev flera soc-anmälningar.  Det var inte jag som drabbades längre utan barnen. Då skilde jag mig och flyttade hem igen.

Kriminellas revansch i samhället

Sara kontaktade föreningen KRIS – kriminellas revansch i samhället. Där fick hon stöd och motivation att inte ta droger, hjälp med att söka jobb och hitta bostad.

– Det är inte enkelt att lämna allt, därför måste det finnas en hjälpande hand.

För att rädda nästa generation lägger Sara ansvaret på föräldrar, lärare, socialtjänst, polis och politiker. Hon menar att alla måste diskutera och följa upp varje individ samtidigt som straffen måste bli mycket hårdare.

– Det är mycket jobb men i slutändan gynnar det alla. Ingen vill bo ett område där det skjuts.

Själv har Sara stenkoll på sina barn och familjen lever ett stillsamt liv. Men det som varit går inte att glömma.

– Smärtan som uppstår när en anhörig går bort läker inte. Det är en stor glöd i mig som har släckts. Jag var väldigt positiv och motiverad förut. Nu lever jag bara för mina barn.

Fotnot: Sara heter egentligen något annat.

LÄS ÄVEN: Socialtjänsten i väster: Vi saknar verktyg för avhoppare

LÄS ÄVEN: Avhoppare hittar stöd i Angered

Rekryteringen av unga till gäng

I Göteborgs utsatta områden ökar den aktiva rekryteringen av unga till gäng och allt oftare sker rekryteringen genom tvång.

Källa: Göteborg stad, Social resursförvaltningen, trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete i särskilt utsatta områden.

KRIS

Kriminellas Revansh I Samhället (KRIS) är en amratförening bestående av före detta kriminella och missbrukare som hjälper människor som friges från fängelse att hålla sig borta från kriminalitet och droger genom att erbjuda dem ett nytt, hederligt och drogfritt socialt nätverk.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00