Nya böcker. I somras släppte författaren Marina Andersson från Fiskebäck barnboken "Teo och Ingvar" och den 5 oktober är det release för barn- och ungdomsboken "Resan till solens land". Foto: Johanna Roos

Hon minns det vackra Mellanöstern

Sommarnätter på taket, daggvåta fikon och magiskt svarta nätter. Genom berättelser från barndomen i Tur Abdin i Turkiet vill författaren Marina Andersson bygga broar mellan barn från olika kulturer.

  • Publicerad 17:00, 6 sep 2021

Jag vill att svenska barn ska se att det finns fler världar än bara sin egen och skapa förståelse för varandras historia.

I en tid när nyhetsrapporteringen från Mellanöstern oftast präglas av krig och konflikter vill författaren Marina Andersson från Fiskebäck ge en annan bild.

I hennes nyutgivna barn- och ungdomsbok "Resan till solens land" återvänder hon till sin barndomsby Enhil i området Tur Abdin i sydöstra Turkiet.

Genom hennes då 5-åriga dotter som följde med på resan berättar hon om en vardag långt bortom konflikterna i en miljö fylld av färgsprakande frukter, söta dofter, soldränkta dagar och kolsvarta nätter.

Vill skapa förståelse

Med boken vill hon skapa förståelse över kulturgränserna.

– Jag vill att barn från mellanöstern, som flytt från krig och elände, ska kunna känna igen sig och ge dem en bekräftelse. Samtidigt vill jag att svenska barn ska se att det finns fler världar än bara sin egen och skapa förståelse för varandras historia.

Marina Andersson menar att man lätt gömmer att det finns en vardag långt bort ifrån omvärldens konfliktrapportering.

– Jag vill visa den vackra sidan av Mellanöstern.

Korgar med vindruvor

I boken berättar hon bland annat om när hon som liten vaknade på hustaket och såg solen gå upp.

– Jag minns de här tidiga mornarna när man följde med mormor ut på fälten för att plocka frukterna på morgonen, hur vi kom hem med korgar fulla med vindruvor och fikon som fortfarande var våta av dagg.

– Mina minnen finns i smakerna, i färgerna, i kylan och i värmen.

En till barnbok

I den lilla byn där hon växte upp var livet och döden ständigt närvarande. Även för barnen var döden något man pratade lika naturligt om som att barn föds. Det är något som skiljer sig mycket från i Sverige, där hon menar att man skyddar barnen för mycket.

I den tanken föddes hennes bok "Teo och Ingvar", som släpptes tidigare i somras.

– Den skiljer sig ganska mycket från "Resan till solens land" och riktar sig till yngre barn. Den handlar om livet, döden och om relationen mellan det lilla barnet och den gamla mannen, säger Marina Andersson.

När man låtsas som att döden inte finns menar hon att barnen inte blir tillräckligt rustade för livet.

– I vårt samhälle lever vi som att döden inte existerar, men om man istället vågar prata om saker så blir de inte lika skrämmande när det väl inträffar.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00