Nya böcker. I somras släppte författaren Marina Andersson från Fiskebäck barnboken "Teo och Ingvar" och den 5 oktober är det release för barn- och ungdomsboken "Resan till solens land". Foto: Johanna Roos

Hon minns det vackra Mellanöstern

Sommarnätter på taket, daggvåta fikon och magiskt svarta nätter. Genom berättelser från barndomen i Tur Abdin i Turkiet vill författaren Marina Andersson bygga broar mellan barn från olika kulturer.

  • Publicerad 17:00, 6 sep 2021

Jag vill att svenska barn ska se att det finns fler världar än bara sin egen och skapa förståelse för varandras historia.

I en tid när nyhetsrapporteringen från Mellanöstern oftast präglas av krig och konflikter vill författaren Marina Andersson från Fiskebäck ge en annan bild.

I hennes nyutgivna barn- och ungdomsbok "Resan till solens land" återvänder hon till sin barndomsby Enhil i området Tur Abdin i sydöstra Turkiet.

Genom hennes då 5-åriga dotter som följde med på resan berättar hon om en vardag långt bortom konflikterna i en miljö fylld av färgsprakande frukter, söta dofter, soldränkta dagar och kolsvarta nätter.

Vill skapa förståelse

Med boken vill hon skapa förståelse över kulturgränserna.

– Jag vill att barn från mellanöstern, som flytt från krig och elände, ska kunna känna igen sig och ge dem en bekräftelse. Samtidigt vill jag att svenska barn ska se att det finns fler världar än bara sin egen och skapa förståelse för varandras historia.

Marina Andersson menar att man lätt gömmer att det finns en vardag långt bort ifrån omvärldens konfliktrapportering.

– Jag vill visa den vackra sidan av Mellanöstern.

Korgar med vindruvor

I boken berättar hon bland annat om när hon som liten vaknade på hustaket och såg solen gå upp.

– Jag minns de här tidiga mornarna när man följde med mormor ut på fälten för att plocka frukterna på morgonen, hur vi kom hem med korgar fulla med vindruvor och fikon som fortfarande var våta av dagg.

– Mina minnen finns i smakerna, i färgerna, i kylan och i värmen.

En till barnbok

I den lilla byn där hon växte upp var livet och döden ständigt närvarande. Även för barnen var döden något man pratade lika naturligt om som att barn föds. Det är något som skiljer sig mycket från i Sverige, där hon menar att man skyddar barnen för mycket.

I den tanken föddes hennes bok "Teo och Ingvar", som släpptes tidigare i somras.

– Den skiljer sig ganska mycket från "Resan till solens land" och riktar sig till yngre barn. Den handlar om livet, döden och om relationen mellan det lilla barnet och den gamla mannen, säger Marina Andersson.

När man låtsas som att döden inte finns menar hon att barnen inte blir tillräckligt rustade för livet.

– I vårt samhälle lever vi som att döden inte existerar, men om man istället vågar prata om saker så blir de inte lika skrämmande när det väl inträffar.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47