Hon nobbar tjej- och killavdelning: "Allt är för alla"

Uppdelade tjej- och killavdelningar på barnklädesaffärer, det känner nog de flesta småbarnsföräldrar igen. En som fick nog av det är före detta förskolläraren Ann Wallin som startade en egen barnklädesaffär med en avdelning för alla.

  • Publicerad 06:00, 21 feb 2017

Jag väljer inte bort rosa eller blått, men det ska finnas något som passar alla.

Pojke eller flicka? Frågan är inte ovanlig om du ber om hjälp vid shopping av barnkläder och de stora kedjorna har oftast en tydlig könsuppdelning i butikerna redan från de allra pluttigaste babyplaggen.

Men indelningen får med jämna mellanrum kritik. En av dem som reagerat är före detta förskolläraren Ann Wallin, som blev riktigt less på kedjornas tydliga könsuppdelning. Så less att hon för drygt ett år sedan startade en egen barnklädesbutik i Göteborg där hon valt att gå en annan väg.

– På förskolan är det i allmänhet ganska tillåtande och vi vuxna pratar med barnen om att alla får klä sig som de vill, att en kille kan ha klänning till exempel. Men i butikerna är det så tydligt uppdelat i pojk- och flicksaker, det blir bara värre och värre tycker jag, säger hon.

Riktar sig till barn

I den egna butiken har hon inte delat upp kläderna efter kön. Sortimentet riktar sig kort och gott till barn, förklarar hon. Om någon frågar efter var tjej- eller killkläderna hänger, svarar hon att allt är för alla och modeller och färger beskriver hon som unisex.

Mycket mönster och glada färger dominerar på galgarna.

– Jag väljer inte bort rosa eller blått, men det ska finnas något som passar alla. Det här blir ju givetvis min bedömning på vad som är könsneutralt, säger hon.

En genomgång av några klädkedjors onlinebutiker visar att majoriteten av de stora barnklädesförsäljarna väljer att kategorisera kläderna efter pojke eller flicka när man ska klicka sig fram på hemsidan (se faktarutan).

Förra året valde dock Åhléns att gå mot strömmen, och nu sorteras alla barnkläder efter först och främst storlek, både på hemsidan och i varuhusen.

– Vi vill stå upp för jämlikhet och tycker att klädindelningen för barn som fokuserar på storlek, personlighet och lekstil istället för kön, är framtiden, skriver Monica Hultgren, informatör på varuhuset i ett mail.

Ann Wallin välkomnar att fler tänker om kring könade klädavdelningar för barn.

– Det är bra att det finns alternativ, det behövs verkligen, säger hon.

"Pojk- och flick" – så gör kedjorna

Såhär presenteras baby- och barnkläder i några av de stora kedjornas onlinebutiker:

H&M: Storlekarna 50-74 kategoriseras som "nyfödd", men i alla större baby- och barnstorlekar delas kläderna in i flicka och pojke.

Lindex: Storlekarna 44-86 märks med kategori "baby". I större storlekar kan konsumenten välja om man vill navigera utifrån "pojk- eller flick" eller utifrån storlek.

KappAhl: Kör samma princip som Lindex i sin webbshop. Babykläder är inte kategoriserade efter kön, för större storlekar kan man klicka sig fram antingen via storlek eller kön.

Åhléns: Kategoriserar inte efter kön i sin onlineshop, bara efter typ av plagg och ålder.

Zara: Här finns "Mini 0-12 månader". I övrigt delas barnkläderna upp i könskategori, från tre månader och uppåt.

Cubus: Babystorlekar könsuppdelas inte. I storlekarna 92-164 klickar man sig vidare via pojke eller flicka. Cubus har även en kategori med baskläder, där konsumenten navigerar efter ålder.

Polarn O. Pyret: Kategoriserar inte efter kön i sin onlineshop, bara efter typ av plagg och ålder.

Källa: Butikernas respektive webbshop

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11