HALLOWEEN. Sandra Leiknes, producent för skräckhusen på Liseberg. I år förvandlas Lisebergs Lustgård till en skräckpromenad under Halloween. Foto: Liseberg

Hon sätter skräck i Liseberg

Den 11 oktober är det premiär för Halloween på Liseberg och i år kan besökarna för första gången låta sig skrämmas i en skräckinjagande skog. – Ondskan kommer liksom ur marken, säger Sandra Leiknes, producent för skräckhusen på Liseberg.

  • Publicerad 09:00, 30 aug 2019

Hon har skapat skräck på Liseberg ända sedan starten och hennes mål är att locka fram gästernas alla olika rädslor.

– Skräck är så individuellt och alla reagerar olika när man känner rädsla. Det är den stora utmaningen på Halloween, till skillnad från julen där de flesta har mer samma bild av hur en vacker julstad ska se ut.

Triggar besökarnas hjärnspöken

Årets skräcknyhet på Halloween på Liseberg är Skogen, som triggar besökarnas allra värsta hjärnspöken. Att den nattsvarta snitslade banan är den första helt utomhus gör blåst, regn och snöflingor till en del av upplevelsen.

– Jag tror att de flesta någon gång blivit skrämda av mörker, där man blir skrämd av sin egen fantasi.

Det är den annars så harmoniska Lisebergs Lustgård som tillfälligt förvandlas till en verklig skräckfilm.

Skogen är inget för varken fegisar eller personer under 11 år, men Sandra Leiknes tycker att det känns roligt att kunna ge gästerna den här typen av upplevelser.

– Det handlar om rädslan för det man inte kan se. Något är ute efter dig, men vad? Den känslan kan nog många känna igen.

Vad är så fascinerande med skräck?

– Jag har alltid varit intresserad av att bygga fantasivärldar och skräck är lite som att hoppa fallskärm. Den bästa reaktionen vi kan få är när besökarna kommer ut från ett skräckhus, skrattandes, gråtandes och lyckliga. Det är någonting väldigt speciellt med att klara av något man egentligen inte vågar.

Skrämmande fantasi. Skogen är den första Halloweenattraktionen helt utomhus. Foto: Liseberg

Vi är GBG