Hon styrde hotellet genom pandemin

Jessica Rivle har tagit vägen inom huset för att bli chef på Radisson Blu Scandinavia i centrala Göteborg. Nu har hon lotsat hotellet genom både renovering och pandemi.

  • Publicerad 18:09, 3 apr 2022

Jag som älskar siffror fick ett tag bara se röda siffror.

Jessica Rivle älskar att resa. En lust för färden hon har burit i hela sitt liv och som hon tillgodoser varje dag med sin resa från hemmet i Kungsbacka med bil eller tåg till arbetet som hotelldirektör för Radisson Blu Scandinavia vid Drottningtorget.

– Innan pandemin tog jag alltid pendeln till och från jobbet. Jag är ett stort fan av att resa med kollektivtrafik. Men under pandemin körde jag bil, säger hon och förklarar kärleken till att resa.

– Det gör jag oavsett om det är till Trollhättan eller en resa till andra sidan jorden. När jag var liten så reste vi varje sommar alltid till mina morföräldrar i Porvoo, Borgå på svenska, öster om Helsingfors. Jag tror min lust för att resa började där.

Växte upp i Bergsjön

Familjen var hennes ensamstående mamma plus två systrar, en äldre och en yngre. Tillsammans växte de upp i först Bergsjön och därefter Kortedala.

– Jag vet hur det kan pratas om de områdena. Men jag hade en fantastisk uppväxt och det var en stor gemenskap i området. Jag hade oerhört roligt i Bergsjön. När jag gick på högstadiet flyttade vi till Kortedala, där jag också trivdes., säger hon.

– Där träffade jag två av mina, fortfarande, närmsta vänner. Vi kan varandra utan och innan, har en verklig genuin vänskap och träffas regelbundet.

Jessica Rivle blev tidigt intresserad av ekonomi.

– Jag läste hotellreceptionslinjen på gymnasiet. Det var roligt, men jag var inte redo att jobba, så efter gymnasiet reste jag i stället.

Som den ekonomiskt sinnade hon är innebar det ändå jobb där hon nu hamnade i världen: Italien, Schweiz, Asien med Japan. Men det dröjde inte länge förrän hon började plugga hotellmanagement, tog examen med en fil kand på Oxford Brookes i ämnet och karriären kunde ta sin början. En resa inom hotellnäringen tog sin seriösa början, där hon bland annat har jobbat flera år i Norge.

Efter en tid som tillförordnad hotelldirektör på Scandinavia i Göteborg fick hon det fulla ansvaret 2016.

– Jag har en bra arbetsgivare och har fått växa med arbetet, från ekonom till controller, säger hon om sin resa till nuvarande position.

Under sin era som hotelldirektör har Jessica Rivle lotsat hotellet genom en omfattande renovering – nyinvigning i april 2019 – och klarat verksamheten genom pandemin. Från några kämpiga år ser hon nu att resenärerna återkommer och bokningarna fylls på. Borta är oroliga nätter. Sakta men säkert börjar hotellets 355 rum att fyllas.

– Jag som älskar siffror fick ett tag bara se röda siffror. Men… ja, nu sover jag gott om natten.

Hur många gäster har ni på ett år?

– Oj, många. 160 000. På sommaren kan det bli 900 gäster per dag bara på hotellsidan. Vi ser också att affärsresenärerna börjar komma tillbaka, även om det ännu inte har hamnat på 2019 års nivå. Med vår satsning med pop-up rum som Milajki och Berengaria attraherar vi nu även fritidsresenärer med gott resultat.

Evenemangssommaren

Jo, Jessica Rivle ser fram emot den göteborgska evenemangssommaren och -hösten med Ullevikonserterna, Way out West och Bokmässan. Inte bara för att möjligheten att få ytterligare celebra gäster, efter namn som Madonna, Michael Jackson, Whitney Houston, David Bowie och U2, utan för att staden lever upp.

– Den nerven är ju något som vi får ta del av.

Hur mycket har du bott på ditt eget hotell?

– Jag tillbringar ju många timmar här. Men sovit över har jag inte gjort så många gånger. Kanske främst då vi har haft vip-besök.

Och hur många Radissonhotell har du bott på?

– Oj, det är minst 50. Både i tjänsten och privat. Favoriten är det i Arguineguin på Gran Canaria.

Jessica Rivle

Är: 49. Hotelldirektör för Radisson Blu Scandinavia i Göteborg. Har jobbat inom företaget sedan 1999. Utbildad ekonom och även inom hotellmanagement där hon har en fil kand på Oxford Brookes. Har jobbat inom hotellnäring över stora delar av världen.

Bor: I Kungsbacka. Uppvuxen i Bergsjön och Kortedala.

Familj: Gift och två barn, 15 och 18 samt katt.

Fritid: Yoga, spinning, skidåkning, resa och att umgås med familjen.

Visa merVisa mindre

Jessica Rivles Göteborgsfavoriter

Avenyn – Linnégatan

Spårvagn – Färja

Hisingsbron – Älvsborgsbron

Slottsskogen – Delsjön

Jungans – Paley

Saluhallen – Feskekörka

Way out West – Kulturkalaset

Bokmässan – Filmfestivalen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Gamla Ullevi – Scandinavium

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20