Hon vill få chefen att chilla

Vd:n och mastercertifierade coachen Anna Sanderoth Vilkas från Billdal vill få företagare att lyfta blicken, skapa "lägereldar" för medarbetarna och bli bättre på att chilla. I nysläppta boken berättar hon hur.

  • Publicerad 18:30, 29 mar 2021

Inget hade egentligen ändrats förutom vår inställning och det började med mig, chefen.

Att stress är skadligt för hälsan är nog de flesta överens om. Men att stress också begränsar tillgången till vårt logiska tänkande, kreativitet och lösningsfokus kanske inte är lika uppenbart.

– Vi blir helt enkelt mer korkade när vi stressar, menar Anna Sanderoth Vilkas.

Genom sina erfarenheter som HR-direktör, International Change Manager och numera vd och mastercertifierad coach vill hon få företagare att må bättre och kunna motivera sina medarbetare.

I boken "Chilla, din guide till framtidens ledarskap" ger hon tips för ett mer framgångsrikt företagande.

– Det handlar om att skapa en bra känsla i organisationen. Alla vill ha en mening och veta var man är på väg och får man inte det skapar man sig en egen bild. Då kan 20 anställda ha helt olika målbilder, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att ha en berättelse, en story kring vilka man är.

Tänkte om

I boken refererar Anna Sanderoth Vilkas till undersökningar som visar att svenska chefer i allt högre utsträckning känner psykiskt obehag när de tänker på sitt arbete. Det är en utveckling som hon vill vara med att vända.

Hon har själv alltid varit högpresterande och det var efter att ha drabbats av en panikångestattack 2007 som hon började tänka om.

– Den fick mig att på riktigt inse att ju mer jagad jag kände mig av alla måsten, desto mindre nöjd blev jag med min prestation.

Istället testade hon att känna tillit och som hon själv säger "chilla".

– Det blev en superhäftig effekt. Det smittade av sig på andra. Jag och mina medarbetare kunde skratta åt eländet när det var mycket att göra, kavla upp ärmarna, prioritera och leverera. Inget hade egentligen ändrats förutom vår inställning och det började med mig, chefen. 

Anna Sanderoth Vilkas

Ålder: 53

Bor: Billdal

Familj: Barnen Moa 19, Linus 22, bonusdotter Amanda 25, maken Mikael och hunden Justin

Yrke: Vd för ett affärsutvecklingsföretag, mastercoach och författare

Fritidsintressen: Älskar havet, umgås, god mat och att skratta

Aktuell: Men boken "Chilla, din guide till framtidens ledarskap"

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00