Hon vill få tjejer att dansa loss – för psykets skull

Eva Schödin är en av de eldsjälar som prisas när Frölunda Torg firar 50 år. Genom projektet ”Bara dansa” vill hon förebygga psykisk ohälsa hos unga tjejer med kravlös dans.

  • Publicerad 15:52, 23 aug 2016

Höga prestationskrav och panikångest är vanligt hos de tjejer Eva Schödin möter i
sitt jobb som skolkurator.

Hon blev inspirerad av Anna Dubergs forskningresultat om dansens positiva mentala och kroppsliga hälsoeffekter för tjejer med psykisk ohälsa.

– Varför inte föra samman min passion för att hjälpa andra och min passion för dansen, säger Eva Schödin.

Projektet sträcker sig över två terminer och hon hoppas kunna dra igång så snart som möjligt.

– Jag blir salig när jag kan dansa. Det är som att jag går in i min lilla bubbla när jag känner musiken, och rör mig så som jag känner för att röra mig.

Dyra danskurser och fokus på teknik gör att dansen kan bli kravfylld. Eva Schödin vill istället visa att dans kan vara att röra sig utan att tänka på hur man ser ut.

– Många av de tjejer jag pratar med får inte den glädjen av att dansa som de skulle vilja.

Det hoppas hon kunna ändra på genom att erbjuda dans där ungdomarna kan vara sig själva, släppa loss och ha kul, utan krav på prestation.

Hur ser ett danspass ut?

– Det kan vara olika stilar, allt från Afro till Hiphop. Tjejerna är med och bestämmer musik, eller delar av koreografin om de vill det. Ett danspass avslutas med en avslappning och det finns möjlighet till samtal efteråt.

Vad är det bästa med ”Bara dansa”-projektet?

– Den positiva energin och livsglädjen man får när man kan släppa loss, men också gemenskapen och avslappningen efteråt.

Stipendierna ges ut till lokala eldsjälar i stadsdelarna Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Tillsammans med Skandia och stiftelsen ”Idéer för livet” prisas projekt som arbetar förebyggande med ohälsa och utanförskap mot barn och ungdomar.

Eldsjälarna som får stipendium

Älvsborg FF: New Friends 30.000kr

Kungsladugård BK: Integrationsprojekt 15.000kr

Frölundaskolans Föräldraförening:  Våga vara dig själv 20.000kr

Näsets SK: Värderingsutbildning /disco 10.000kr

Skolkurator Eva Schödin: Bara dansa: 25.000kr

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG