Göteborgare. Nooshi Dadgostar som är uppvuxen på Hisingen är Vänsterpartiets nya partiledare. Foto: Anna Tärnhuvud

Hon vill ta Göteborg in i rikspolitiken

Som 14-åring kämpade Hisingstjejen Nooshi Dadgostar mot nedskärningar, läste Fittstim och lyssnade på Gudrun. Drygt tjugo år senare är hon Vänsterpartiets ledare och redo för politisk kamp.

  • Publicerad 05:58, 30 dec 2020

Vald. 31 oktober 2020 väljs Nooshi Dadgostar till Vänsterpartiets partiledare. Foto: Anna Tärnhuvud

– Kämpa på!

Tonen är hurtig aningen ironisk när Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets nya partiledare hälsar till invånarna i forna hemstaden – Göteborg.

Men rösten i telefonluren blir snabbt allvarlig.

– Jag hoppas att alla ska känna hoppfullhet att politiskt kunna förändra saker. Det har gått förr, säger hon.

Kämpaglöden finns med sedan barnsben. Hon föddes 1985 i Ängelholm när föräldrarna som var politiska flyktingar från Iran bodde på en flyktingförläggning. Därifrån landade familjen i Norrköping där mamman fick jobb i hemtjänsten och pappan inom långvården.

Några år senare gick flyttlasset till en hyresrätt vid Ullevi i Göteborg där familjen bodde fram till -98 då hyrorna höjdes.

– Vi satte upp lappar för att hitta en annan hyresrätt i närheten men det var väldigt svårt så vi flyttade till Lundby på Hisingen.

Ung Vänster

Det var där den politiska karriären började. Redan som 14-åring gick hon med i Ung vänster efter nedskärningar i skolan och på föräldrarnas redan pressade arbetsplatser.

– Det påverkade mig. Jag blev samtidigt feminist på högstadiet. Läste fittstim och tyckte det var löjligt att tjejerna skulle göra aerobics och killarna spela fotboll på gympan.

– Och det var roligt att lyssna på Gudrun!

Därför drogs Nooshi Dadgostar till Backa Folkets hus.

– Jag förstår att det håller på att läggas ner men där var jag på mitt första möte. Vi satt runt ett bord och snackade och jag kände att nu är det dags att gå med och styra upp.

Drygt 20 år senare styr hon partiet.

– Det är bra att vi har en göteborgare bland partiledarna, som kan ta med Liseberg, hamnen, industrin, de viktiga göteborgsfrågorna in i rikspolitiken. Det har saknats.

Hopp. "Vi i Sverige har tidigare byggt bort bostadsbristen och skapat full sysselsättning. För mig handlar det om att staka ut den framtiden" Foto: Anna Tärnhuvud

Bra att vi har en göteborgare bland partiledarna de viktiga göteborgsfrågorna in i rikspolitiken.

Känner inte igen stan

För Göteborg räknas såklart fortfarande som hemma.

– Jag har släkten här och vi åker hit varje jul och sommar. Jag har en bebis nu också så det blir många promenader i Slottsskogen och Botaniska.

Men allt är inte sig likt sedan flytten till huvudstaden.

– Jag är missnöjd med högerstyret i Göteborg, det känns mycket främmande. Samtidigt dras stan med samma problem som på andra ställen, stora ekonomiska klyftor, bostadsbrist och en marknadsskola som gör att det blir olika kvalitet.

"Framåt tillsammans"

Listan på ojämlikheter är lång och Nooshi Dadgostar menar att hetsen om individens ansvar har gått för långt.

– ”Spring fortare, sök fler jobb, skyll dig själv om du inte hittar bostad.” Det funkar inte, för om det är tio arbetslösa på ett jobb kommer nio stå utan. Det går inte att själv påverka konjunkturen eller byggtakten.

Som Vänsterns partiledare vill hon se en annan väg framåt.

– Tillsammans kan vi lösa problemen. Mitt jobb handlar om att skapa ett hopp om att politik kan lösa samhällsproblem genom satsningar som gör skillnad.

Nooshi Dadgostar

Ålder: 35 år, född 1985 i Ängelholm när familjen bodde på flyktingboende i Perstorp.

Bor: Liljeholmen, Stockholm.

Familj: Sambo och ettårig dotter.

Bakgrund: Flyttade till Göteborg från Norrköping 1984.

Politisk karriär: Gick med i Ung Vänster som 14-åring. Vice ordförande för Ung Vänster, kommunfullmäktigeledamot i Botkyrka kommun, grundade proteströrelsen ”Alby är inte till salu”, blev riksdagsledamot för Vänsterpartiet 2014, bostadspolitisk talesperson 2014 - 2018. Vald till vice partiledare 2018, ledamot av socialförsäkringsutskottet. Partiets feministiska talesperson och även talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Aktuell:  Ny partiledare för Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedts.

Visa merVisa mindre

Vald. 31 oktober 2020 väljs Nooshi Dadgostar till Vänsterpartiets partiledare. Foto: Anna Tärnhuvud

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20