Man får sig en geografisk resa när man träffar Bosse Norrhem. Efter uppväxten i Ludvika blev det studier i Göteborg, där han blev kvar för att för några år sedan bli hönöbo.

– Jag flyttade hit 1979, cyklade och åkte spårvagn för att lära känna stan. Jag läste Graham Greene och levde rätt isolerad i min studentlägenhet.

Redan tidigt blev det datakunskap för Bosse Norrhem. Något som följt honom genom livet.

– Jag gjorde karriär på Ericsson under mobilboomen. Den var det otroligt kul att vara med om, säger han, som nu verkar som konsult efter att ha jobbat som programchef på Lindholmen Science Park

Förkärlek för skrivande

Men parallellt med sitt arbete har det hela tiden funnits en förkärlek för skrivandet. 60 år fyllda kom debuten "Jag skulle ta ner solen" (2018).

– Jobben kom emellan, säger han krasst.

Nu är han aktuell med "Den enögde akvarellmålaren", som inte utspelar sig i Ludvika, Göteborg eller på Hönö.

– Haha, nej, det är dalsländska landsbygden, säger han och förklarar:

– Familjen har haft sommarstuga där, som jag för 15 år sedan tog över. Jag har tillbringat somrar och höstar där och har en stark koppling dit.

En polisfri roman

"Den enögde akvarellmålaren" har drag av spänningsroman i sig. Den landar någonstans mellan Henning Mankell och Åke Edwardson utanför "Wallander"- respektive "Winter"-serierna. Men också med spår av Stig "Slas" Claessons svenska, lätt vemodiga landsbygdsromantik.

– Jag är själv akvarellmålare och tyckte att det var roligt att skapa en karaktär kring det. Sedan gillar jag historier som rör sig i två plan, säger Bosse Norrhem som författat en roman med spänningsingredienser.

– Jag ville ha en polisfri roman och ha en karaktär som du och jag. Jag har diskuterat med förlaget om vad det är för ett slags roman och vi kom överens om att det är en genreöverskridande spänningsroman, säger han nöjd över att inte ha blivit helt nischad och anpassad i något av romankonstens många fack.