PROTEST. Gruppen Rädda Kortedala bibliotek protesterade på torget inför Östra Göteborg stadsdelsnämndsmöte. Foto: Håkan Lundqvist

Hoppet lever för Kortedala Bibliotek

Den första oktober dras det ner på Kortedala bibliotek. Men ännu är stadsdelen inte där. Ett Göteborgsförslag fick nämnden i Östra Göteborg att lyfta frågan på nytt.

  • Publicerad 16:57, 28 aug 2018

– Det är valtider och man pratar om att satsa på utsatta områden. Och så gör de tvärtom, säger Håkan Lundqvist i gruppen Rädda Kortedala bibliotek. Jag ville att frågan skulle tas upp igen, även om jag vet att vi har en åskådardemokrati.  Men vi i Rädda Kortedala bibliotek har jädrar engagerat folk. Vårt gräsrotsarbete är sådan demokrati de borde lyssna på.

Gruppen Rädda Kortedala bibliotek bildades vid årsskiftet, när Östra Göteborg tagit beslut om att flytta pengar från Kortedala bibliotek till det nya Världslitteraturhuset i Gamlestaden. Konsekvensen blir att biblioteket förlorar fem bibliotekarier och därmed får mindre generösa öppettider på helger och kvällar.

– Kortedala bibliotek betyder jättemycket; det är en social och integrationsvänlig mötesplats med massor av aktiviteter, säger Håkan Lundqvist. Gamlestaden ligger i samma stadsdel, men inte kommer barn och äldre åka dit från Kortedala.

Nu har 228 personer röstat på Göteborgsförslaget Rör inte Kortedala bibliotek, som under tisdagen behandlades på stadsdelsnämndmötet i Östra Göteborg.

Inför mötet samlades gruppen Rädda Kortedala bibliotek för att protestera mot nedskärningarna. Men varken gruppens protester eller Göteborgsförslaget påverkade nämndens tidigare beslut.

– Vi river inte upp något tidigare fattat beslut, men bordlade förslaget i väntan på fullmäktiges budget i november och att kulturnämnden tar över biblioteket nästa år, säger nämndens vice ordförande Lena Landén Ohlsson (S).

Hur ska man tolka det?

– Det får man tolka som att vi får se vad som händer. Vi kunde ha avslagit Göteborgsförslaget men valde att bordlägga det till vi ser vad fullmäktige och Kulturnämnden tycker.

Håkan Lundqvist är besviken, men inte förvånad.

– Jag tycker att det är ett fegt beslut. Jag kommer personligen aldrig att ge upp, säger han. Ibland lönar det sig att kämpa. 

I januari i år överlämnade Rädda Kortedala bibliotek in 4100 namn till stadsdelsnämnden med krav på att biblioteket skulle slippa nedskärningar, men fick inget gehör.  

Åsikterna var tydliga:

”What is more important to social welfare than a public library?”

”Att lägga ner ett lokalt bibliotek i förorten är detsamma som att överge sina väljares barn och ge dem noll möjligheter att hantera den segregation de lever i.”

Visa merVisa mindre