Påverkad. ”Jag har varit rädd personligen, och är alltid rädd om mina besökare. Jag vill inte att någon ska råka illa ut i moskén”, säger Kalsoom Kaleem. Foto: Mia Pettersson

Hoten ökar mot Göteborgs moské

”Stick, åk hem, smutsa inte ner Sverige”. Parallellt med den intensiva flyktingdebatten får Göteborgs Moské ta emot allt mer hat.

  • Publicerad 07:45, 25 mar 2016

Kalsoom Kaleem är informationsansvarig på moskén. Hon berättar om obehagliga telefonsamtal och sms, och visar mail med kränkande bilder.
– De är jättehemska att se... Man blir väldigt ledsen, men också arg, säger hon.
Kalsoom Kaleem tror att hatet har sina rötter i en rädsla inför och okunskap kring islam. Det är också viktigt hur media rapporter om det ökade antalet flyktingar, menar hon.
– När tv och tidningar använder ord som kris och katastrof... Det är klart folk känner sig otrygga.

Även privat
Eftersom moskén symboliserar islam, och därmed också de muslimska invandrarna, får den ta emot ilskan som nämnda otrygghet skapar, resonerar Kalsoom Kaleem.
Detta är tendenser hon även märker av privat.
– Misstänksamheten ökar. Folk ger mig blickar, spottar efter mig, säger att jag lever på socialbidrag och så vidare, säger hon.
En annan förklaring kan vara att de som hotar själva råkat illa ut, menar Kalsoom Kaleem.
– Socialtjänsten går på knäna, det är köer hos alla myndigheter... Folk tappar tålamodet och då blir muslimerna första offret, säger hon.
Alla hot mot moskén har polisanmälts. De har också ansökt om kameraövervakning, vilket är en av flera åtgärder man tagit för att öka säkerheten. Inte minst efter förra årets bombhot.
– Vi strävar efter att vara öppna, en mötesplats, så detta är egentligen tvärt emot vad vi vill, säger Kalsoom Kaleem.

Vill bemöta
Allra helst hade hon velat träffa de som hatar och bemöta deras uttalanden.
– Det enda jag kan göra är att visa dem verkligheten, hur vi lever. Kanske har de aldrig träffat någon muslim? Vi har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt.

FAKTA Fördömer terrordådet


”Göteborgs moské fördömer terrordådet i Bryssel. Terror slår hårt igen mot oskyldiga och skapar rädsla och oro bland civila, denna gång i Bryssel. Med den tragiska händelsen vill Göteborgs moské uttrycka sin avsky och fördöma med starkaste ordalag det fega terrorattentatet mot oskyldiga i Bryssel. Samtidigt vill Göteborgs moské uttrycka sin sympati med de drabbade och deras anhöriga.”
Så skrev Göteborgs moské i ett pressmeddelande i veckan.

MER OM... Göteborgs Moské
Moskén är 2000 kvadratmeter stor och invigdes 2011.
Göteborgs Moské har utsatts för hot upprepade gånger. Redan innan den byggdes lade någon ut två grishuvuden på tomten.
Moskén har också varit i blåsväder. 2013 gjorde Uppdrag Granskning ett reportage med dold kamera, där dåvarande imamen sa att månggifte är tillåtet samt att hustrur inte kan neka sin make sex.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40