Äntligen. Jonas Fjellman, ordförande och Peter Fredriksson från projektgruppen ser fram emot Hovås/Billdal IF:s nya klubbhus. Foto: Louise Hulgaard

Hovås Billdal IF bygger nytt klubbhus

Snart är Hovås Billdal IF:s fallfärdiga klubbhus ett minne blott. I höst ska ett nytt byggas – med byggmoduler som utgjort tillfälliga butikslokaler i Önnered.

  • Publicerad 16:56, 2 sep 2020

Det kommer säkert att ta lite tid, men vi har många engagerade människor till hjälp.

Med omkring 1 000 barn och ungdomar som medlemmar är Hovås Billdal IF en av de största fotbollsklubbarna i Göteborg.

Förra året blev en sedan länge uttryckt önskan om fler konstgräsplaner verklighet då en elva mot elva-plan och en sju mot sju-plan anlades.

I höst går ännu en önskan i uppfyllelse: Ett nytt klubbhus.

– Lokalerna har länge varit fruktansvärt undermåliga. Duscharna går inte att använda och de tre gamla barackerna har tjänat ut sin rätt för många år sedan, så behovet är jättestort, säger Jonas Fjellman, ordförande för Hovås Billdal IF.

Krut på spelplaner

Men när man för två år sedan beviljades bidrag från idrott- och förening var det annat som fick gå före.

– Vi gjorde avvägningen att satsa allt krut på nya konstgräsplaner. Det var en förutsättning för att kunna utöka träningstiderna.

Genom ett sammanträffande har nu också en möjlighet för ett nytt klubbhus öppnat sig – trots en mycket begränsad budget.

När moduler som utgjort tillfälliga butikslokaler under ombyggnaden av Önneredsbodarna skulle avvecklas passade idrottsklubben på.

Sponsrar klubben

Genom ett samarbete med Next step, som driver stadsutvecklingsprojektet i Nya Hovås, kan nu åtta byggmoduler förverkliga drömmen om ett nytt klubbhus.

Next step har bland annat hjälpt till med de förberedande delarna som bygglov och projektering.

– Vi gör detta som en form av sponsring till idrottsklubben. Vi ser positivt på Hovås Billdal IF:s engagemang för barn och ungdomar, säger Joakim Garfvé, fastighetschef och grundare.

I takt med att man bygger ut skolan Fenestra hoppas han att verksamheterna på sikt ska kunna dra nytta av varandras anläggningar.

Kommer ta tid

När modulerna väl kommer på plats är det föreningen själva som ska mobilisera för att iordningställa klubbhuset.

Tanken är att de nya lokalerna ska fylla idrottsföreningens behov av duschar, omklädningsrum, samlingslokal, café och kansli.

– Det kommer säkert att ta lite tid, men vi har många engagerade människor till hjälp och även många hantverkare omkring oss så det ska nog lösa sig, säger Jonas Fjellman.

Vi är GBG

    Vi är GBG