Övertygande bevisning. Hovrätten skärpte straffet för den 31-årige gängledaren från Biskopsgården. Foto: Arild Vågen

Hovrätten skärper dom för utpekad gängledare

Gängledaren från Biskopsgården sitter redan i fängelse, dömd för flera brott. Nu lär det dröja ännu längre innan han kommer ut. Hovrätten anser det bevisat att 31-åringen gjort sig skyldig till förberedelse till mord och skärper fängelsestraffet.

  • Publicerad 16:39, 13 feb 2020

I och med hovrättens dom läggs huvudansvaret för mordplanerna på 31-åringen, som pekas ut som ledare till ett av gängen i Biskopsgården. Hans två kamrater som också dömdes i tingsrätten för förberedelser till mord och grovt vapenbrott frikänns däremot på båda åtalspunkterna. Hovrätten anser inte att bevisen mot dem är tillräckliga.

Förberedde mord

De tre männen greps av polisen i januari förra året efter att de hade fångats på film av en poliskamera. Trion rörde sig då runt ett garage där man senare hittade en kulspruta och en stulen bil. När gängmedlemmarnas stoppades av polisen hittades även en så kallad admintelefon i bilen som männen färdades i. Telefonen kunde kopplas till en spårsändare som placerats på olika bilar som ägdes av det rivaliserande gänget i området. En av bilarna tillhörde en 22-åring som vid flera tillfällen hade varit måltavla i konflikten mellan de olika falangerna.

Alla tre dömdes

Under tingsrättsförhandlingarna hävdade åklagaren att alla de tre inblandade männen hade haft såväl motiv som kapacitet att döda 22-åringen. Nu ändrar Hovrätten domen och skärper straffet för gängledaren. Efter att polisen lyckats knäcka koden till 31-åringens mobiltelefon har bevisen mot honom stärkts. Hovrätten anser att det inte längre finns några tvivel på att ”..mannens syfte var att ta livet av målsäganden”.

Gängledaren avtjänar just nu ett fängelsestraff på två och ett halvt år för att ha pressat en familj på pengar. Nu kan han lägga till ytterligare sex och ett halvt år innanför murarna.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57