Inga alternativ. Chatarina Sanderson, som bor i Askim, menar att gångvägen längs väg 158 inte är något säkert alternativ. "Cyklar och mopeder i högsta fart gör att det blir riskfyllt för hundarna." Foto: Dino Soldin

Hundägarna i uppror: Stängs ute från naturstråken

Hela sommaren råder hundförbud på Askimsbadet, något som hundägare menar stänger ute dem från deras egen närmiljö. "Det enda vi vill är att få passera", säger Yvonne Benzian, vars göteborgsförslag fått närmare 300 röster.

  • Publicerad 05:30, 14 jun 2021

Anledning till förbudet är att badplatserna är avsedda för människor som badar, solar och har picnic på stranden.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

På Askimsbadet råder sedan flera år tillbaka ett totalt hundförbud mellan den 1 maj och 15 september.

Hundägare i Hovås och Askim menar att förbudet stänger ute dem från deras naturliga promenadvägar, bland annat till och från naturområden i Hult och ut till Marholmen och vill därför kunna passera med kopplad hund.

Redan 2016 framförde Yvonne Benzian önskemålet till park- och naturförvaltningen.

– Hela vinterhalvåret passerar vi dagligen Askimsbadet. Att sedan under fyra och en halv månad på sommaren helt stängas ute från naturområdena känns inte rimligt. Det finns ingen annan väg för oss att ta.

Hundbråk splittrar grannarna i kolonin

Hänsyn till hundrädda

Bakgrunden till att sju kommunala bad i Göteborg, däribland Askimsbadet, valdes ut för hundförbud var en så kallad blå flagg-certifiering, där hundförbud var ett kriterium. Göteborgs stad har valt att inte söka utmärkelsen, men försöker bibehålla de höga kvalitetskraven på baden.

 

Susanne Jörlöv, naturförvaltare för badplatser på park- och naturförvaltningen, skriver i ett mail till tidningen:

"Anledning till förbudet är att badplatserna är avsedda för människor som badar, solar och har picknick på stranden. Flera människor är hundrädda och känner obehag och rädsla när hundar kommer nära. Tyvärr har inte heller alla hundägare kontroll över sin hund, vilket kan vara till besvär och därför har det beslutats att vara förbjudet att ta med sig hunden till en del badplatser."

Hunden Lucia flydde raketerna i panik

Tror på dialog

Den 31 maj skickade Yvonne Benzian in ett Göteborgsförslag om att låta hundägare få passera Askimsbadet med kopplad hund även sommartid.

Förbudet regleras nämligen i den lokala ordningsstadgan och det är kommunfullmäktige som beslutar om var hundförbud ska gälla.

Förslaget har redan fått närmare 300 röster, vilket innebär att det kommer att tas upp av ansvarig politisk nämnd.

 

Utskällda. Birgitta Ericstam Johansson menar att hundägare blir utskällda så fort de visar sig med kopplade hundar på gräsmattan i anslutning till Askimsbadet. Foto: Dino Soldin

Foto: Dino Soldin

AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden och ledamot i Göteborgs kommunfullmäktige, har tagit del av hundägarnas klagomål och uppmuntrade till Göteborgsförslaget.

– Jag vet att det varit irriterat och infekterat. Detta beslutet är taget av kommunfullmäktige för länge sedan och jag hoppas på att lära mig mer. Jag tror på dialog och att man tillsammans kan hitta lösningar.

I nästa steg ska ärendet beredas, men det förväntas inte hinna komma upp på nästa nämndmöte.

Robothund flyttar in på byggarbetsplats i Gårda

Hundar på badplatserna

Hundar måste vara kopplade året runt på samtliga 24 kommunala badplatser i Göteborg.

Här får hundar inte vistas överhuvudtaget mellan 1 maj och 15 september:

Askimsbadet

Härlandatjärnbadet

Lillebybadet

Näsetbadet

Hovåsbadet

Sillviksbadet

Fiskebäcksbadet

Visa merVisa mindre

Hundfritt. 1 maj till 15 september råder strikt hundförbud på Askimsbadet och det är inte heller tillåtet att passera badet eller gräsmattan, ens med hunden kopplad. Foto: Dino Soldin

Vi är GBG

    Vi är GBG