Utan hund. För hundägarna Jenny Groth och Louise Andersson, som båda har kolonistugor i Göteborgs fritidsförening Askim, är djurförbudet begränsande. Foto: Johanna Roos

Hundbråk splittrar grannarna i kolonin

Lata sommardagar i kolonistugan grusas av en ständig stress över att hitta hundvakt. Djurförbudet i Askims stugby har skapat ilska hos generationer av stugägare. Förlegat och begränsande, menar Jenny Groth och Louise Andersson.

  • Publicerad 08:25, 26 aug 2020

Nya generationer tar över som inte alls delar styrelsens syn på detta med husdjur.

Barndomsvännerna Jenny Groth och Louise Andersson spenderar stora delar av somrarna vid sina kolonistugor i Askims stugby strax norr om Askimsbadet – men långt ifrån så mycket tid som de hade velat.

Anledningen är att de äger varsin hund.

Göteborgs fritidsförening Askim (GFA) med 545 kolonistugor har sedan många år en sträng regel gällande husdjur – de är inte tillåtna.

– I andra kolonistugeområden ser man hundar och katter som familjemedlemmar och tillåter dem så länge de är kopplade, säger Jenny Groth, som menar att det blir problematiskt att kunna nyttja kolonistugan.

– Det blir besvärligt att hålla på och trixa med hundvakt så fort man ska åka hit. Samtidigt så vill man ju vara med sin hund när man är ledig.

Hon har svårt att förstå problemet och undrar vad man är rädd ska hända.

– Det är ju inte så att det skulle bli hundar i varenda stuga som skulle springa omkring hej vilt i området. Man har ju i så fall sitt husdjur på sin egen tomt och följer samma regler som gäller överallt.

Föreslagit förändring

Ett annat problem är att förbudet hindrar dem från att ta emot besök av familj och vänner om de har hund.

– Även om den som köpt kolonistugan vetat förutsättningarna så går ju dessa stugor ofta vidare i familjen. Nya generationer tar över som inte alls delar styrelsens syn på detta med husdjur, säger Louise Andersson.

Hennes stuga har funnits i familjen sedan 60-talet och hon tycker inte att reglerna är uppdaterade efter dagens samhälle.

Tidigare i år skrev de en motion till föreningsstyrelsen om att slopa djurförbudet.

På grund av coronapandemin är förslaget tillsvidare bordlagt, men kommer att tas upp på nästa årsmöte.

För att uppmärksamma motionen skrev Jenny Groth på föreningens facebooksida, men inlägget plockades snabbt bort.

– Det är ju ett jättebra sätt att nå ut till alla medlemmar, även den yngre generationen som inte brukar komma på årsmötena.

Enligt henne har många medlemmar uttryckt ett missnöje mot djurförbudet, men att det samtidigt är svårt att få folk att komma och rösta.

– I dag är Facebook en naturlig plattform för sådana här frågor och det hade gett alla chansen att ta del av motionen. Men det handlar om att styrelsen inte vill att förslaget ska gå igenom.

Röstats ner

Vad gäller det borttagna inlägget på styrelsens facebooksida håller Reine Emanuelsson, ordförande i GFA, inte med om att det är rätt plats för diskussionen.

– Detta inlägg var inte neutralt formulerat och vi vill inte bidra till att accelerera konflikten. Medlemmarna har en egen grupp för dessa diskussioner.

Det är långt ifrån första gången som medlemmar föreslagit att förbudet ska slopas. Enligt Reine Emanuelsson kommer frågan upp ungefär vartannat år.

– Det har röstats ner varje gång, senast för tre år sedan där det blev ett rungande nej. Men visst, skulle förslaget få en majoritet av rösterna så måste vi ju rätta oss efter det.

Samtidigt hymlar han inte med sin inställning till att tillåta husdjur på fritidsområdet.

– Det handlar om säkerhet, renlighet och att undvika smittor, av samma anledning som Askimsbadet har hundförbud. Vissa miljöer lämpar sig inte. Hundar som skäller och katter som förorenar i sandlådorna är ett problem.

"För lite plats"

Han pekar på att föreningen inte är en koloniförening utan en småstugeförening med många tätt liggande stugor på en begränsad yta och menar att det finns för lite plats för djuren att röra sig på.

– Enligt arrendeavtalet med Göteborgs stad arrenderar varje stugägare endast 60 centimeter runt huset, vilket gör området unikt. Välens koloniområde har tomter på upp till 600 kvadratmeter och har därför helt andra förutsättningar för husdjur.

Han menar också att det inte skulle vara rätt mot de som valt att köpa en stuga i området för att få slippa djuren.

För egen del upplever Reine Emanuelsson inte djurförbudet som ett problem, men förstår att det begränsar de med djur i familjen.

– Men då är ju en lösning är att inte skaffa en stuga i vår förening när man vet förutsättningarna.

Att lätta på förbudet för tillfälliga besök är inte heller något han tror skulle fungera.

– Nej, risken är att det skulle missbrukas. Hur länge varar ett besök? Det skulle bli svårt att reglera.

Vi är GBG

    Vi är GBG