Förädlas. Kommunen kommer att sätta upp info på platsen om hur allmänheten kan lämna in sina synpunkter. Foto: CARINA ANDREASSON

Hundraåriga dammen i behov av renovering

Plaskis i Majorna ska renoveras. Skejtarna har kommit överens med grannarna. Framtiden ser ljus ut för den snart hundra år gamla dammen. Och nu har Majornaborna chans att sätta prägel på nästkommande hundra år.

  • Publicerad 10:01, 23 mar 2022

Få platser är lika uppskattade som Plaskis eller Älvsborgsdammen som den egentligen heter i Kungsladugård. Här badar barn på sommarhalvåret och när bassängen är torrlagd tar skejtarna över.

I höstas blossade en konflikt upp mellan skejtarna och boende i närheten gällande för högt buller. Efter en konstruktiv dialog verkar alla parter vara nöjda. Om allt går enligt plan är skejtarna tillbaka första april.

– Man har kommit fram till en lösning som alla tror på. Det handlar om att begränsa tiderna för skateboardåkning och att skejtföreningen ska hitta material så att ramperna blir ljuddämpande, säger Rakel Berglund, planeringsledare, park- och naturförvaltningen.

Summa summarum har det varit full aktivitet på platsen sedan år 1930 när dammen anlades. Därför är det hög tid för en renovering.

– Vi vill framförallt säkerställa att Plaskis som snart är hundra år ska hålla i hundra år till.

Den kommande renoveringen handlar främst om att få en effektivare reningsanläggning och en bättre pump.

Tyck till

I samband med upprustningen ska även platsen – området mellan huskropparna och från gatan upp till backen vid Kungsladugårdsskolan – få ett ansiktslyft.

I det arbetet har nu Majornaborna möjlighet att tycka till.

– Vi ska inte bygga om platsen. Men alla som använder den kanske har förslag om vad som skulle kunna göra platsen ännu bättre, säger Rakel Berglund.

Hon lyfter också att det är lika viktigt att återkoppla vad man uppskattar med den nuvarande miljön.

– Den här delen av Majorna är en viktig del av det historiska Göteborg. Platsen har både en viktig kulturmiljö och uppskattade aktiviteter som plaskandet, skejtande och är en parkmiljö. Det är mycket som ska samsas på liten yta.

Nu drar förstudien i gång och upprustningen beräknas starta under år 2023.

Här kan du lämna dina synpunkter:

Kommunen vill veta:

Vad fungerar bra idag som vi måste behålla? Vad fungerar sämre som vi borde förbättra? Vad finns inte idag som du önskar fanns?

Skicka in dina synpunkter senast den 10 april 2022. Ange ’Plaskis’ i fältet ”Ange plats” i frågeformuläret.

Det går även bra att mejla eller ringa in synpunkter:

mejl: goteborg@goteborg.se

Telefonnummer: 031-365 00 00

Visa merVisa mindre

Visste du att...

Plaskis heter Älvsborgsdammen och är en konstgjord damm eller grundbassäng på Älvsborgsplan i Kungsladugård. Dammen är cirka 50x30 meter stor och inte helt rektangulär.

Dammen anlades 1930-31 och bekostades av medel ur Charles Felix Lindbergs donationsfond med totalt 50 000 kronor.

Vattnet är klorerat och håller bassängkvalitet.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44