100-åring. Kärra kyrka har gått igenom vissa ombyggnationer under åren. Här under våren 1928. Foto: Svenska kyrkan

Hundraåring firas med utställning

Med start i mitten av juni ska Kärra kyrka firas med utställning, då kyrkan firar 100 år. Men festen slutar inte där.

  • Publicerad 10:24, 8 jun 2021

Kan man knô inne i kyrkan eller kan vi arrangera en gammaldags gudstjänst utomhus?

Den 19 juni i år var det hundra år sedan som den första gudstjänsten hölls i Kärra kyrka. Det ska firas med bilder och föremål i en jubileumsföreställning.

– Det kommer att bli foton från olika tidsepoker, skyltdockor som visar upp kläder från nu och då samt olika stationer där vi visar upp biblar från förr, berättar Anki Rundberg, församlingspedagog.

Utställningen går att ta del av från den 19 juni och hela juli ut.

Kallades femkronorskyrkan

Sedan kyrkan invigdes för hundra år sedan har den varit en samlingspunkt i Hisings Kärra. Och den röda träkyrkan, som utnämnts till Hisingens vackraste byggnad för några år sedan, kom till just på grund av engagemang från närboende.

Kyrka blev snyggaste huset på Hisingen

– Kyrkan kallades femkronorskyrkan eftersom man i trakten samlade i hop pengar för att kunna låta uppföra den. Det var långt att gå till Säve kyrka så man ville ha något lite närmare.

Mer firande till hösten

Men en hundraårsdag ska så klart firas ordentligt. Till hösten, helgen 4-5 september, blir det ytterligare jubileumsfest enligt Anki Rundberg.

– Vi har börjat planera men det beror så klart på ur restriktionerna ser ut i höst. Kan man knô inne i kyrkan eller kan vi arrangera en gammaldags gudstjänst utomhus? Det får vi återkomma med när det närmar sig.

Uppmärksammad. Kyrkans hundraårsdag firas även i höst. Foto: Svenska kyrkan

Kärra kyrka

Byggt med privata medel. En förening med målet att samla in pengar startades 1920 och totalt fick man i 22 000 kronor i insamlade pengar.

Förlagan anses bland annat vara Nösunds kapell på Orust.

Den först gudstjänsten hölls 19 juni 1921.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG