Kokainköpare. Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor. Foto: Direktpress

Hundratals kokainköpare identifierade i Göteborg

Fyra personer åtalas nu för att sålt kokain i Göteborg. I samma veva har polisen identifierat närmare 750 knarkköpare och ytterligare 660 kan snart få hembesök av polisen.

  • Publicerad 13:25, 14 jun 2021

Bakgrunden är att polisens spanare under våren har följt  fyra göteborgare i 20-årsåldern när de har sålt  kokain på heltid. Nu åtalas kvartetten för grovt narkotikabrott, meddelar polisen i ett pressmeddelande.

Köpen har gjorts via så kallade ”säljlurar” och kokainet har sedan levererats till överenskommen plats.

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt, oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg.

"Säljlurar"

I utredningen har det framkommit att de fyra åtalade tillsammans haft kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar.

Polisen har kunnat identifiera 745 misstänkta köpare.

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Drygt 80 identifierade köpare har delgivits misstanke varav ett trettiotal har tagits på bar gärning direkt efter en överlåtelse.

De övriga har identifierats via telefonkommunikation och har fått hembesök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten.

Polisen: ”Vanliga Svenssons köper knark”

Hundratals fler misstänkta köpare

Dessutom har ytterligare drygt 660 misstänkta köpare identifierats via säljlurarna. Materialet kommer att lämnas över till berörda lokalpolisområden för att utredas vidare.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, säger Johan Ekström.

De fyra säljarna åtalas för grovt narkotikabrott gällande ett mycket stort antal överlåtelser av kokain. Enligt åtalet har försäljningen bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form. De åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

De är kokainköparna

Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor.

Cirka 80 köpare har delgivits misstanke om brott.

36 procent har barn under 18 år.

36 procent bor i Göteborg city, 17 procent bor i ”välbärgade områden”, 3 procent är bosatta i utsatta områden.

77 procent är tidigare ostraffade.

Köpen sker alla dagar i veckan.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39