STÄDA. När Kulturkalaset lades på is får feriearbetarna i stället ge sig ut för att städa. Foto: Lev Dolgachov

Hundratals ungdomar städar stan på skräp

När Kulturkalaset fick ställa in blev hundra feriearbetare utan jobb. Nu lånas 67 av dem i stället ut för att städa, bland annat i Slottsskogen.

  • Publicerad 08:04, 6 jul 2020

I Slottsskogen har finns flera kreativa lösningar för att få besökarna att slänga sitt skräp. Foto: Trafikkontoret

Foto: Trafikkontoret

I sommar feriearbetar fler ungdomar än vanligt med städning i Göteborg. Coronapandemin gjorde att många av dem som skulle ha arbetat inom äldreomsorgen i stället får arbeta med renhållning på park- och naturförvaltningen.

Nu har även trafikkontoret fått förstärkning fram till mitten av augusti av feriearbetare som egentligen skulle ha arbetat på Kulturkalaset.

– De fick ju ställa in. Så rent krasst blev de här ungdomarna över. Kulturkalaset betalar fortfarande deras löner men nu ska 33 av dem göra enkäter på stan om olika frågor, och jag fick 67 att sysselsätta efter bästa förmåga, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

Var ska de arbeta?

– Det blir renhållning på olika platser i stan, bland annat på Avenyn och i Slottsskogen. Men också i förorterna. Det handlar både om att gå runt och städa och plocka ogräs. De kommer även hjälpa till med att inventera vägtrummor, skador på cykelbanor, skick på bänkar med mera.

Årets skräpmätning i Göteborg pågår för fullt. Resultaten presenteras efter sommaren. Men redan nu har Stefan Risedahl fått rapporten från Slottsskogen där skräpmätningar gjorts under juni.

– Tyvärr var det ingen uppmuntrande läsning. Nedskräpningen hade ökat ganska kraftigt. Sedan får vi analysera resultatet mer noggrant, säger Stefan Risedahl.

I Slottsskogen genomförs ett aktivt arbete med att få folk att slänga rätt. Bland annat har nya sorteringsstationer och skräpcontainrar placerats ut.

– Sedan måste allt stripas upp så det blir mer synligt och tydligt. Det ska inte råda någon tvekan om vad man ska slänga skräpet, säger Stefan Risedahl.

Grovt uppdelat ansvarar trafikkontoret för städningen av gator, park- och naturförvaltningen för parker och grönområden och fastighetsägarna för trottoarerna. Men i slutändan handlar det också om det egna ansvaret, menar Stefan Risedahl.

– Ställer man matrester bredvid en papperskorg för att den är full kommer fåglar och råttor direkt. Nedskräpningen ser inte trevlig ut och det kostar stora pengar. Jag tror att de flesta vill göra rätt. Om papperskorgen är full – leta upp en annan eller ta med dig skräpet hem, säger Stefan Risedahl.

Vad ska man göra om man upptäcker nedskräpning på kommunens mark?

– Då tycker jag man ska ringa kontaktcenter och tala om det. Det är vi väldigt tacksamma för. Gärna om man har kartor och bilder så vi vet var någonstans det är. Det är det mest effektiva. Då slipper vi leta efter skräpet vilket sparar både tid och pengar, säger Stefan Risedahl.

Anmäl nedskräpning

Göteborgs Stads kontaktcenter: 031-365 00 00

Göteborgsnöje

Hönöbo siktar mot Dalsland i ny roman

Nöje Bosse Norrhem målar med akvarellfärger i sin spänningsroman Bosse Norrhem har varit Göteborg trogen i över 40 år. Sedan ett par år är det Hönö, som gäller. Men nya romanen "Den enögde akvarellmålaren", ja, den utspelar sig i Dalsland.onsdag 14/7 7:36

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12