STÄDA. När Kulturkalaset lades på is får feriearbetarna i stället ge sig ut för att städa. Foto: Lev Dolgachov

Hundratals ungdomar städar stan på skräp

När Kulturkalaset fick ställa in blev hundra feriearbetare utan jobb. Nu lånas 67 av dem i stället ut för att städa, bland annat i Slottsskogen.

  • Publicerad 08:04, 6 jul 2020

I Slottsskogen har finns flera kreativa lösningar för att få besökarna att slänga sitt skräp. Foto: Trafikkontoret

Foto: Trafikkontoret

I sommar feriearbetar fler ungdomar än vanligt med städning i Göteborg. Coronapandemin gjorde att många av dem som skulle ha arbetat inom äldreomsorgen i stället får arbeta med renhållning på park- och naturförvaltningen.

Nu har även trafikkontoret fått förstärkning fram till mitten av augusti av feriearbetare som egentligen skulle ha arbetat på Kulturkalaset.

– De fick ju ställa in. Så rent krasst blev de här ungdomarna över. Kulturkalaset betalar fortfarande deras löner men nu ska 33 av dem göra enkäter på stan om olika frågor, och jag fick 67 att sysselsätta efter bästa förmåga, säger Stefan Risedahl, planeringsledare på trafikkontoret.

Var ska de arbeta?

– Det blir renhållning på olika platser i stan, bland annat på Avenyn och i Slottsskogen. Men också i förorterna. Det handlar både om att gå runt och städa och plocka ogräs. De kommer även hjälpa till med att inventera vägtrummor, skador på cykelbanor, skick på bänkar med mera.

Årets skräpmätning i Göteborg pågår för fullt. Resultaten presenteras efter sommaren. Men redan nu har Stefan Risedahl fått rapporten från Slottsskogen där skräpmätningar gjorts under juni.

– Tyvärr var det ingen uppmuntrande läsning. Nedskräpningen hade ökat ganska kraftigt. Sedan får vi analysera resultatet mer noggrant, säger Stefan Risedahl.

I Slottsskogen genomförs ett aktivt arbete med att få folk att slänga rätt. Bland annat har nya sorteringsstationer och skräpcontainrar placerats ut.

– Sedan måste allt stripas upp så det blir mer synligt och tydligt. Det ska inte råda någon tvekan om vad man ska slänga skräpet, säger Stefan Risedahl.

Grovt uppdelat ansvarar trafikkontoret för städningen av gator, park- och naturförvaltningen för parker och grönområden och fastighetsägarna för trottoarerna. Men i slutändan handlar det också om det egna ansvaret, menar Stefan Risedahl.

– Ställer man matrester bredvid en papperskorg för att den är full kommer fåglar och råttor direkt. Nedskräpningen ser inte trevlig ut och det kostar stora pengar. Jag tror att de flesta vill göra rätt. Om papperskorgen är full – leta upp en annan eller ta med dig skräpet hem, säger Stefan Risedahl.

Vad ska man göra om man upptäcker nedskräpning på kommunens mark?

– Då tycker jag man ska ringa kontaktcenter och tala om det. Det är vi väldigt tacksamma för. Gärna om man har kartor och bilder så vi vet var någonstans det är. Det är det mest effektiva. Då slipper vi leta efter skräpet vilket sparar både tid och pengar, säger Stefan Risedahl.

Anmäl nedskräpning

Göteborgs Stads kontaktcenter: 031-365 00 00

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11