Hung Fat hamnade i blåsväder efter Uppdrag Granskning gjort ett program om dem. Foto: Hung Fat

Hung Fat: Inget märkligt att bränna 18 ton mat

Förra veckan berättade vi att det omskrivna företaget Hung Fat måste bränna drygt 18 ton mat. Inga konstigheter, menar företrädare. Nu förklarar de också varför företaget hittills undvikt media.

  • Publicerad 07:00, 11 jul 2017

GöteborgDirekt var först med nyheten om att grossisten Hung Fat Trading måste bränna över 18 ton mat.

Läs mer: Skandalimportören tvingas bränna flera ton livsmedel

Marcus Liberås har arbetat som kvalitetsansvarig på Hung Fat i drygt två veckor, men har enligt egen utsago en lång erfarenhet som livsmedelsinspektör bakom sig.

Enligt honom är 18 ton livsmedel inte särskilt mycket i sammanhanget.

– Vi hanterar flera tusen ton mat årligen. En normalstor livsmedelsbutik slänger regelbundet livsmedel som över tid också blir många ton. Vi kan inte åka med en pall i taget till avfallsanläggningen på grund av vad varje leverans kostar.

Men inspektören vi pratade med hade aldrig varit med om liknande mängder?

– Då har vi olika uppfattning. Jag har varit i kontakt med liknande verksamheter tidigare i mitt yrkesliv där man fått kassera liknande mängder eller mer. Det handlar om erfarenhet.

Att de utgångna varorna sparats med avsikt att märkas om och säljas förnekar han bestämt.

– Det finns ingen ekonomisk vinning eftersom produktmarginalen är så låg. Om vi skulle märka om nudelpaket manuellt skulle vi gå i konkurs. Även om det gällde flera pallar, det tar för lång tid.

Är det inte en extremt dålig affär att köpa in så mycket mat som får slängas?

– Jo, jättedålig. Det är något vi jobbar hårt med nu, säger Marcus Liberås.

Enligt honom är orsaken till svinnet att företaget tidigare saknat ett modernt affärssystem trots att de lagerhåller runt 3500 olika artiklar.

Hung Fat hamnade i blåsväder efter Uppdrag Granskning gjort ett program om dem. Sedan dess har det varit tyst från företaget. Enligt Marcus Liberås beror det på att ägarens modersmål inte är svenska.

– Med det följer en osäkerhet, speciellt när det gäller att möta media. Känner man sig underlägsen språkmässigt är det inte kul att sätta sig i den situationen. Även en svensk kan ju tycka det är jobbigt, man vet liksom inte vad det leder till, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG