Gnagare. Harar orsakar skador på rosor och andra växter i Trädgårdsföreningen. Foto: Mostphotos/Lars Johansson

Hungriga harar hotar centrala rosenträdgården

Harar ställer till med problem i Trädgårdsföreningen. Nu har parken fått tillstånd att avliva tio av gnagarna. “Det sista man vill ta till”, säger trädgårdsmästaren.

  • Publicerad 15:05, 29 jun 2022

Många med trädgård har upplevt besvikelsen när blommor och grödor plötsligt är uppätna. Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg är inte förskonade.

I parken orsakar fältharar skador på yngre buskar och träd. Värst drabbade är rosenbuskarna i Göteborgs Rosarium. Parken befarar att skadorna kan komma att bli omfattande både ekonomiskt och ur ett besökarperspektiv.

– Det som är extra känsligt här inne är vårt rosarium med 2 000 rosplantor. Vi vill inte ha dem söndergnagda, säger Malin, trädgårdsmästare.

För att skydda växterna har Trädgårdsföreningen ansökt om skyddsjakt på upp till tio fältharar.

– Det är det sista man vill ta till. Vi använder en av kommunens skyddsjägare. Och även om vi har fått tillstånd att skjuta tio harar, betyder inte det att vi kommer att göra det. 

"Förhåller sig till människor"

Det är Länsstyrelsen som beviljar skyddsjakten. Handläggare Mia Bisther bekräftar att det är svårt att hålla hararna ute från Trädgårdsföreningen.

– Det är inte ovanligt att vilda djur lär sig att förhålla sig till människor och deras aktiviteter inne i städer. Tyvärr kan djuren ibland skapa problem om de väljer att etablera sig inne i städerna, säger hon och tillägger:

– Dessutom ligger parken i ett hög trafikerat område vilket kan ge en ökad risk för trafikolyckor om antalet harar blir för många.

Har problemen med fältharar ökat de senaste åren?

– Som för många andra arter fluktuerar populationsstorleken mellan år, och problem med djur som varit hanterbara vissa år kan ett annat år vara svåra att hantera på grund av att populationen är större det året, säger Mia Bisther.

Jakt på fälthare

Fälthare får i Västra Götalands län jagas från och med 1 september till och med 15 februari. Fältharens fortplantning startar normalt i februari med första parningen och ungarna föds efter omkring 45 dygn. Med omparning direkt efter kullens födelse föder harhonan i regel tre, ibland fyra kullar.

Källa: Länstyrelsen

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47