Lämnar. Annika Alstersjö har startat en Facebookgrupp för att organisera hyresgästerna på Briljant- och Smaragdgatan, nu flyttar hon till Ale för att klara hyran. Foto: Privat

Huset renoveras – Annika har inte råd att bo kvar

Renoveringsplaner och hyreshöjningar skapar just nu oro i flera av Göteborgs miljonprogram, bland annat på Briljant- och Smaragdgatan i Frölunda. Sjukskrivna Annika Alstersjö klarar inte en hyreshöjning och flyttar från området.

  • Publicerad 13:32, 25 jan 2017

Exemplen är många på miljonprogram som har eller behöver renoveras i Göteborg. Annika Alstersjö bor på Briljantgatan i Frölunda och förra hösten kom beskedet om att hyresvärden Stena ska renovera i området.

– Budet då var att den lägsta hyreshöjningen skulle bli 1085 kronor för basnivån, den som är obligatorisk för alla. Det är det inte alla som klarar, säger hon.

Själv är hon långtidssjukskriven och vet inte när hon kommer att vara tillbaka i arbete. Hennes tvårummare kostar ungefär 5 700 i månaden och med en hyreshöjning blir det helt enkelt för dyrt att bo kvar, konstaterar hon.

– Jag ska flytta och har haft turen att hitta en billigare lägenhet. För oss som bor här innebär det en ovisshet, ska jag klara hyran eller inte? säger Annika Alstersjö.

Den nya lägenheten ligger i Ale kommun och är betydligt billigare.

– Det är på grund av renoveringen jag flyttar. Jag var i kontakt med Stena om att få en etta istället och där var de sjyssta, men efter renoveringen skulle jag nästan komma upp i samma hyra som nu. Eftersom jag är sjukskriven så vågar jag inte det, säger hon.

Vilka hyresnivåer som kommer att gälla vill Stena inte kommentera. Nu förhandlar man med Hyresgästföreningen och innan det är klart tänker fastighetschefen Ann-Catrin Dryselius inte säga något.

– Jag tycker att du ska vara försiktig med vad du skriver, vi har en väldigt bra dialog med Hyresgästföreningen där och vill inte skapa någon oro, säger hon.

En av era hyresgäster kommer att flytta nu på grund av renovering och hyreshöjning, vad tänker du om det?

Jag tycker det är väldigt synd att den personen valt att flytta innan man fått all information från oss. Vi uppmanar alla hyresgäster att avvakta, det är olyckligt när det spekuleras och folk drar slutsatser innan allt är färdigt mellan oss och Hyresgästföreningen.

LÄS MER:

Hit går din hyra... och därför chockhöjs den

Renoveringar slår hårt mot hyresgäster – var tredje kan tvingas flytta

Och här hittar du den Facebookgrupp som Annika Alstersjö har startat för boende på Briljant- och Smaragdgatan

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21