DISTANS. Eleverna i årskurs två och tre på Hvitfeldska har haft distansundervisning varannan dag under hösten. Foto: Kristian Risenfors

Hvitfeldska: ”Många har verkligen saknat skolan”

På måndag övergår gymnasieelever i Sverige återigen till distansundervisning. ”Från början i våras var distansundervisningen något spännande. Sedan kom längtan att få komma tillbaka”, säger Mikael O Karlsson, verksamhetschef på Hvitfeldska.

  • Publicerad 16:38, 3 dec 2020

Under hösten har bara årskurs ett på Hvitfeldska varit på plats i skolan som vanligt. Årskurs två och tre har turats om med distansundervisning varannan dag. När gymnasieskolorna nu ska övergå helt till distansundervisning igen finns en helt annan vana än i våras.

Alla gymnasieskolor stänger nästa vecka

– I början var det väldigt mycket teknik och både elever och lärare behövde träna på. Lärarna var också väldigt ambitiösa och lade ut extrauppgifter så alla skulle ha något att göra. Många elever upplevde att de fick mer och göra än i skolan. Så den ekvationen kommer vara lättare att få ihop nu, både för lärare och elever, säger Mikael O Karlsson, verksamhetschef på Hvitfeldska gymnasiet.

När Göteborg Direkt når honom sitter han och skriver ett brev till personal, elever och vårdnadshavare.

– Till eleverna vill jag säga samma sak som utbildningsministern sa i dag: kom nu ihåg att det här inte är fritid. Det är undervisning som gäller, säger Mikael O Karlsson.

Kommer även personalen jobba hemifrån?

– Ja, i den mån det är möjligt.

Mikael O Karlsson berättar att många elever var exalterade över distansundervisningen i våras. Men ju längre tiden gick desto mer ökade längtan efter att få komma tillbaka till skolan.

– Det är ju väldigt individuellt det här med distansundervisning. Oron för smittspridning finns och alla förstår vad som krävs. Men många har också saknat att vara på plats i skolan, säger Mikael O Karlsson.

Nu gäller distansundervisning fram till 6 januari. Rektorer kan göra undantag för prov och nödvändiga praktiska moment. Elever på introduktionsprogrammet undantas också från kravet på distansundervisning. På Hvitfeldska handlar det om ungefär 130 elever. Totalt har gymnasieskolan knappt 2 000 elever.

Studentfirande på paus för Göteborg sistaårselever