Hyllade Sound of Music på Lisebergsteatern

Det är rekordmycket aktörer på scen på Lisebergsteatern. Men musikalen "Sound of Music" kräver det. – Jag förstår inte att vi får plats, säger Sara Axelsson.

  • Publicerad 14:10, 10 okt 2019

Det är en ynnest att få göra den här rollen.

Hon är den 35-åriga musikalstjärnan som nu gör sin tredje Maria, huvudrollen i Rodger och Hammersteins i år 60-årsjubilerande musikal, som blev en Oscarsbelönad film 1965.

Då var det en 30 årig Julia Andrews som spelade Maria. Och, jo, Sara Axelsson har sett filmen. Men hennes "Sound of Music" är med Carola Häggkvist i huvudrollen.

– Hennes "Jag tror på mig"... åh, hon gjorde den så bra. Den gjorde jag framför spegeln och på andra ställen då jag var yngre, säger hon.

– Som musikal har "Sound of Music" funnits med mig sedan jag var liten.

Ynnest att få göra rollen

Sara Axelsson är uppvuxen utanför Lysekil, har sedan gått på Balettakademin i Göteborg (gick ut 2007) och får nu för andra gången göra sin favoritroll i Göteborg och på Lisebergsteatern.

– Perfekt. Jag bor 17 minuter från Lisebergsteatern med cykeln, säger hon, bosatt i Björkekärr.

– Det är en ynnest att få göra den här rollen. Jag är så tacksam och jag undrar om jag någonsin kommer tröttna. Den har kommit att betyda så mycket för mig. Personligheten får mer och mer färger. Det är spännande att få göra henne många gånger. Det känns som om jag bottnar mer och mer i rollen.

Tredje uppsättningen

Ja, det är alltså den tredje uppsättningen av "Sound of Music", som hon medverkar i som Maria, postulanten från ett kloster som hamnar hos den barnrika familjen von Trapp som gouvernant. Alla med Kålle Gunnarsson som regissör.

Totalt är det ett 20-tal personer på scenen. Inte så konstigt då förutom Maria också baron Georg von Trapp, hans sju barn finns med plus nunnor, betjänter, nazister...

– Jag förstår inte att vi får plats. Men på repetitionerna har vi varit ännu fler, säger Sara Axelsson, något som förklaras av att de finns två uppsättningar von Trapps barn.

Verklighetsbakgrund

Kålle Gunnarsson är förtjust i sin stora uppsättning och har fullt förtroende för sin ensemble.

– Några av ungdomarna gör sin första produktion. Alla kommer från min skola i Falkenberg, så jag känner dem väldigt väl. Jag är en noggrann regissör och alla får mycket regi, så jag tror att samtliga är sedda, säger han.

– Hela ensemblen är väldigt omhändertagande, så barnen är mitt minsta problem. De är väl inkörda och några har till och med varit med i tidigare uppsättningar. Då är det värre med de vuxna...

Kålle Gunnarsson skrattar. Nej, han är inte orolig. Han kan sin "Sound of Music" och litar fullt upp på sin ensemble.

– Jag vill göra "Sound of Music" trovärdig och vill inte försköna något. När nazisterna är på scen är det inga snälla människor, säger han.

– Jag vill att känsla ska vara, när man går hem, att måtte detta inte hända igen.

För det är ju så att musikalen har sin verklighetsbakgrund, hur familjen von Trapp med Maria flydde Österrike och nazisterna.

Sound of Music

Är: En musikal skriven av Rodgers och Hammerstein med premiär 1959. 1965 blev den en film med Julia Andrews i huvudrollen. Musikalen hade premiär på Lisebergsteatern och spelas i höst.

I rollerna: Sara Axelsson (Maria), Pierre Hagman (Georg von Trapp), Jessica Dtendahl (fru Schmidt), Emil Söder (betjänt), Robin Rösehag (Max Detweiler), Anngelina Rautalin (fru Schröder), Pernilla Karlsson (abedissan), Johanna Lovis Håkansson, Ann Alinder och Alva-Lou Borgvall (nunnor), Fredrik Vahlgren (herr Zeller), Thomas Holmgren-Pettersson (amiral Schreiber), Simon Pettersson/Love Bolin (Rolf, brevbärare), Ebba Mård Andersson/Linnea Tannergren, Otto Falk/Malte Johansson, Alicia Abrahamsson/Jonna Bergström, Carl Tellqvist/Isak Gummesson, Ella Tellqvist/Amanda Andersson, Polly Nilsson/Nora Djupsjöbacka och Freja Nyroos/Nova Heimroth (syskonskaran).

Regissör: Kålle Gunnarsson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57