Hyllade Sound of Music på Lisebergsteatern

Det är rekordmycket aktörer på scen på Lisebergsteatern. Men musikalen "Sound of Music" kräver det. – Jag förstår inte att vi får plats, säger Sara Axelsson.

  • Publicerad 14:10, 10 okt 2019

Det är en ynnest att få göra den här rollen.

Hon är den 35-åriga musikalstjärnan som nu gör sin tredje Maria, huvudrollen i Rodger och Hammersteins i år 60-årsjubilerande musikal, som blev en Oscarsbelönad film 1965.

Då var det en 30 årig Julia Andrews som spelade Maria. Och, jo, Sara Axelsson har sett filmen. Men hennes "Sound of Music" är med Carola Häggkvist i huvudrollen.

– Hennes "Jag tror på mig"... åh, hon gjorde den så bra. Den gjorde jag framför spegeln och på andra ställen då jag var yngre, säger hon.

– Som musikal har "Sound of Music" funnits med mig sedan jag var liten.

Ynnest att få göra rollen

Sara Axelsson är uppvuxen utanför Lysekil, har sedan gått på Balettakademin i Göteborg (gick ut 2007) och får nu för andra gången göra sin favoritroll i Göteborg och på Lisebergsteatern.

– Perfekt. Jag bor 17 minuter från Lisebergsteatern med cykeln, säger hon, bosatt i Björkekärr.

– Det är en ynnest att få göra den här rollen. Jag är så tacksam och jag undrar om jag någonsin kommer tröttna. Den har kommit att betyda så mycket för mig. Personligheten får mer och mer färger. Det är spännande att få göra henne många gånger. Det känns som om jag bottnar mer och mer i rollen.

Tredje uppsättningen

Ja, det är alltså den tredje uppsättningen av "Sound of Music", som hon medverkar i som Maria, postulanten från ett kloster som hamnar hos den barnrika familjen von Trapp som gouvernant. Alla med Kålle Gunnarsson som regissör.

Totalt är det ett 20-tal personer på scenen. Inte så konstigt då förutom Maria också baron Georg von Trapp, hans sju barn finns med plus nunnor, betjänter, nazister...

– Jag förstår inte att vi får plats. Men på repetitionerna har vi varit ännu fler, säger Sara Axelsson, något som förklaras av att de finns två uppsättningar von Trapps barn.

Verklighetsbakgrund

Kålle Gunnarsson är förtjust i sin stora uppsättning och har fullt förtroende för sin ensemble.

– Några av ungdomarna gör sin första produktion. Alla kommer från min skola i Falkenberg, så jag känner dem väldigt väl. Jag är en noggrann regissör och alla får mycket regi, så jag tror att samtliga är sedda, säger han.

– Hela ensemblen är väldigt omhändertagande, så barnen är mitt minsta problem. De är väl inkörda och några har till och med varit med i tidigare uppsättningar. Då är det värre med de vuxna...

Kålle Gunnarsson skrattar. Nej, han är inte orolig. Han kan sin "Sound of Music" och litar fullt upp på sin ensemble.

– Jag vill göra "Sound of Music" trovärdig och vill inte försköna något. När nazisterna är på scen är det inga snälla människor, säger han.

– Jag vill att känsla ska vara, när man går hem, att måtte detta inte hända igen.

För det är ju så att musikalen har sin verklighetsbakgrund, hur familjen von Trapp med Maria flydde Österrike och nazisterna.

Sound of Music

Är: En musikal skriven av Rodgers och Hammerstein med premiär 1959. 1965 blev den en film med Julia Andrews i huvudrollen. Musikalen hade premiär på Lisebergsteatern och spelas i höst.

I rollerna: Sara Axelsson (Maria), Pierre Hagman (Georg von Trapp), Jessica Dtendahl (fru Schmidt), Emil Söder (betjänt), Robin Rösehag (Max Detweiler), Anngelina Rautalin (fru Schröder), Pernilla Karlsson (abedissan), Johanna Lovis Håkansson, Ann Alinder och Alva-Lou Borgvall (nunnor), Fredrik Vahlgren (herr Zeller), Thomas Holmgren-Pettersson (amiral Schreiber), Simon Pettersson/Love Bolin (Rolf, brevbärare), Ebba Mård Andersson/Linnea Tannergren, Otto Falk/Malte Johansson, Alicia Abrahamsson/Jonna Bergström, Carl Tellqvist/Isak Gummesson, Ella Tellqvist/Amanda Andersson, Polly Nilsson/Nora Djupsjöbacka och Freja Nyroos/Nova Heimroth (syskonskaran).

Regissör: Kålle Gunnarsson.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11