Foto: Sacharias Källdén

Hyllar Hjällbopolisen för snabba gripandet

Christina Lindal blev överfallen, rånad och hotad till livet av två unga flickor. Flickorna greps men Christina lider fortfarande av det hon utsattes för. "Varför ge sig på en kvinna i permobil", säger hon.

  • Publicerad 05:30, 24 feb 2021

Nu kan jag andas ut igen.

Christina Lindal. Foto: Privat

Christina Lindal är i 70-årsåldern och har MS samt diabetes, vilket tvingar henne att till vardags färdas i permobil. När hon den första februari hade varit och handlat inne på Hemköp på Kortedala torg, träffade hon på två unga tjejer som ville klappa hennes hund. Christina gav dem tillåtelse att klappa hunden och tänkte inte mer på saken. När hon sedan begav sig hemåt stötte hon på samma tjejer igen.

– De frågade om de fick komma upp till mig för att dricka ett glas vatten. Jag svarade att jag inte släpper in främlingar i mitt hem, men att det finns vatten i tvättstugan, säger Christina.

Överfölls i tvättstugan

Hon öppnade i tvättstugan och plötsligt blev hon liggande. De två tjejerna drog upp henne igen och tog hennes plånbok. När hon vägrade uppge koden till sitt bankkort greppade den ena tjejen tag om Christinas hals och hotade att döda henne. Tjejerna tömde plånboken på kontanter och hann ta ut pengar från kortet innan det spärrades. De följande dagarna blev mycket tunga för Christina.

Kvinna i permobil rånad av två yngre tjejer

– På fredagen vaknade jag med bröstsmärtor. Jag hade så mycket ångest att jag inte kunde andas, så jag ringde ambulans och blev inlagd på Östra sjukhusets hjärtintensivvård.

Men för livet

Det visade sig att Christina hade fått en hjärtinfarkt. Läkarna berättade för henne att det troligtvis var traumat från rånet som triggade den. Hon opererades två gånger och har fått nio olika tabletter för hjärtat som hon måste ta livet ut.

Christina mår fortfarande dåligt efter överfallet och när Göteborg Direkt pratar med henne har hon svårt att förstå vidden av vad som skett.

– Jag fattar inte vad som har hänt. Jag är glad att jag lever, säger Christina.

Två misstänkta har gripits

När Christina ringde till polisen för att fråga när hon skulle få tillbaka sina pengar fick hon höra att två tjejer hade gripits. Samma som hon hade pekat ut tidigare. En tyngd föll från Christinas axlar.

– Nu kan jag andas ut igen. En semla till polisen i Hjällbo, de har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon på semlans dag.

Att få se de två tjejerna i rätten kommer att bli svårt säger hon. På frågan vad hon ska säga till dem svarar hon:

– Varför? Varför ge sig på en kvinna i permobil. Fattar ni inte vad detta har gjort med mig?

Hon tillägger:

– Men jag är en stark människa. De kan inte knäcka mig

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00