Hyllar ny svensk syntpop med nystartat skivbolag

Barndomsvännernas kärlek till musik har blivit ett skivbolag. Med samlingen "The new brat back vol 1" ringar trion in dagens elektroniska pop. – Det har legat mycket jobb bakom, säger Karl-Johan Larsson.

  • Publicerad 11:19, 1 jun 2018

Karl-Johan Larsson är regissören med blev musikvideor och reklamjobb på sitt samvete. Men han är också en hängiven syntare och en inte oäven sångare. Tobbe Lander jobbar som begravningsentreprenör med döden, men lever för syntmusiken som klubbarrangör och dj. Jonas Berg sysslar med inredningsfotografering men värnar den elektroniska musiken med bultande hjärta.

Trion träffade på Nya Lundenskolan under högstadiet och har varit varandra och musiken trogna sedan dess.

Men dessa kreativa herrar har önskat något mer än att bara lyssna på andras musik och eventuellt göra en och annan låt. Så nu är det dags: Romo night records har skapats och med den "The new brat pack vol 1" – ett samlingsalbum med modern svensk elektronisk pop.

– Det är ungefär ett år sedan vi började prata om det här, säger Tobbe Lander samtidigt som han stolt visar upp konvolutet och drar ut den transperanta vinylen.

Det är han som raggat ihop de tio akterna som finns representerade på skivan. Men de tre skivbolagsdirektörerna bidrar var och en för sig till helheten.

– Musiken kommer bara finns på vinylplattan. Inget Spotify eller någon strömningstjänst, förklarar Tobbe Lander.

– Dessutom är inget av materialet som vi ger ut strömmat tidigare, skjuter Karl-Johan Larsson in.

– Men köper man skivan finns det kod som möjliggör nedladdning.

Romo Night Records har siktat in sig på nationella artister. Men blir det en andra volym så kan skivbolaget gärna gå över gränserna.

– Drömmen är att albumet säljer så bra att vi kan göra ett till, medger Karl-Johan Larsson.

– Ja, tanken är att det ska bli en serie, fortsätter Tobbe Lander.

Och Romo Night, förresten...? Ja, det är den gamla syntklubben som bland andra Tobbe Lander startade för cirka 20 år sedan. Ett väl inarbetat koncept som också ska duga som förmedlare av ny svensk elektronisk pop på skivan.

Romo Night Records

Är: Ett nystartat skivbolag, med basen i Göteborg, där Tobbe Lander, Jonas Berg och Karl-Johan Larsson är ansvariga för inriktningen.

Artister: På första albumet finns Glas, Hiltipop, Park & Natur, Neo Nurses, Uncreated, Strange Tales (med just skivbolagsgrundarna), Sister Electra feat Kuna Joyce, Anymachine feat Jeddy, Relief och Northern Loner.

Aktuella: Med releasefest 1 juni på Sticky Fingers.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG