Hyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen

I höstas blev den årets bästa byggnad. Nu kan Studio 1 i Örgryte kamma hem även ett lokalt pris och är en av fyra nomineringar när Sveriges Arkitekter Västra Götaland ska dela ut regionens arkitekturpris. Men alla hyllar den inte.

  • Publicerad 09:47, 29 jun 2017

Priset delas ut vartannat år och denna gång finns tre av fyra nominerade byggen i Göteborg. Det är radhusen på Masthuggsterrassen, vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön och flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte.

Det sistnämnda är ritat av Johannes Norlander Arkitektur, och vann i höstas det prestigefyllda Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter. Där lyfte man fram det vardagliga i bostadshusen och berömde "skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling".

Sveriges Arkitekter Västra Götaland betonar också det "vardagsnära" när de motiverar de utvalda husen i ett pressmeddelande.

– I år har juryn upplevt oväntat hög kvalitet hos byggnadstyper som sällan uppvisar det. Vårdbyggnader, bostäder, och tillbyggnader. Det är roligt att upptäcka bra projekt inom just dessa områden, säger juryns ordförande Mattias Gunneflo.

Men de nominerade byggnaderna är inte ensidigt hyllade. Förra året nominerades samma byggnad till det nyinstiftade Kasper kalkon-priset. Bakom ligger nätverket Arkitekturupproret, och i stället för årets vackraste nybygge utsåg man årets fulaste.

Där var både Studio 1 i Ögryte och vårdcentralen Nötkärnan nominerade, men förstapriset kammade Uppsala hem.

Här kan du läsa mer om det.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20