Hyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen

I höstas blev den årets bästa byggnad. Nu kan Studio 1 i Örgryte kamma hem även ett lokalt pris och är en av fyra nomineringar när Sveriges Arkitekter Västra Götaland ska dela ut regionens arkitekturpris. Men alla hyllar den inte.

  • Publicerad 09:47, 29 jun 2017

Priset delas ut vartannat år och denna gång finns tre av fyra nominerade byggen i Göteborg. Det är radhusen på Masthuggsterrassen, vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön och flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte.

Det sistnämnda är ritat av Johannes Norlander Arkitektur, och vann i höstas det prestigefyllda Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter. Där lyfte man fram det vardagliga i bostadshusen och berömde "skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling".

Sveriges Arkitekter Västra Götaland betonar också det "vardagsnära" när de motiverar de utvalda husen i ett pressmeddelande.

– I år har juryn upplevt oväntat hög kvalitet hos byggnadstyper som sällan uppvisar det. Vårdbyggnader, bostäder, och tillbyggnader. Det är roligt att upptäcka bra projekt inom just dessa områden, säger juryns ordförande Mattias Gunneflo.

Men de nominerade byggnaderna är inte ensidigt hyllade. Förra året nominerades samma byggnad till det nyinstiftade Kasper kalkon-priset. Bakom ligger nätverket Arkitekturupproret, och i stället för årets vackraste nybygge utsåg man årets fulaste.

Där var både Studio 1 i Ögryte och vårdcentralen Nötkärnan nominerade, men förstapriset kammade Uppsala hem.

Här kan du läsa mer om det.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00