Hyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen

I höstas blev den årets bästa byggnad. Nu kan Studio 1 i Örgryte kamma hem även ett lokalt pris och är en av fyra nomineringar när Sveriges Arkitekter Västra Götaland ska dela ut regionens arkitekturpris. Men alla hyllar den inte.

  • Publicerad 09:47, 29 jun 2017

Priset delas ut vartannat år och denna gång finns tre av fyra nominerade byggen i Göteborg. Det är radhusen på Masthuggsterrassen, vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön och flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte.

Det sistnämnda är ritat av Johannes Norlander Arkitektur, och vann i höstas det prestigefyllda Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter. Där lyfte man fram det vardagliga i bostadshusen och berömde "skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling".

Sveriges Arkitekter Västra Götaland betonar också det "vardagsnära" när de motiverar de utvalda husen i ett pressmeddelande.

– I år har juryn upplevt oväntat hög kvalitet hos byggnadstyper som sällan uppvisar det. Vårdbyggnader, bostäder, och tillbyggnader. Det är roligt att upptäcka bra projekt inom just dessa områden, säger juryns ordförande Mattias Gunneflo.

Men de nominerade byggnaderna är inte ensidigt hyllade. Förra året nominerades samma byggnad till det nyinstiftade Kasper kalkon-priset. Bakom ligger nätverket Arkitekturupproret, och i stället för årets vackraste nybygge utsåg man årets fulaste.

Där var både Studio 1 i Ögryte och vårdcentralen Nötkärnan nominerade, men förstapriset kammade Uppsala hem.

Här kan du läsa mer om det.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00