Hyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen

I höstas blev den årets bästa byggnad. Nu kan Studio 1 i Örgryte kamma hem även ett lokalt pris och är en av fyra nomineringar när Sveriges Arkitekter Västra Götaland ska dela ut regionens arkitekturpris. Men alla hyllar den inte.

  • Publicerad 09:47, 29 jun 2017

Priset delas ut vartannat år och denna gång finns tre av fyra nominerade byggen i Göteborg. Det är radhusen på Masthuggsterrassen, vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön och flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte.

Det sistnämnda är ritat av Johannes Norlander Arkitektur, och vann i höstas det prestigefyllda Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter. Där lyfte man fram det vardagliga i bostadshusen och berömde "skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling".

Sveriges Arkitekter Västra Götaland betonar också det "vardagsnära" när de motiverar de utvalda husen i ett pressmeddelande.

– I år har juryn upplevt oväntat hög kvalitet hos byggnadstyper som sällan uppvisar det. Vårdbyggnader, bostäder, och tillbyggnader. Det är roligt att upptäcka bra projekt inom just dessa områden, säger juryns ordförande Mattias Gunneflo.

Men de nominerade byggnaderna är inte ensidigt hyllade. Förra året nominerades samma byggnad till det nyinstiftade Kasper kalkon-priset. Bakom ligger nätverket Arkitekturupproret, och i stället för årets vackraste nybygge utsåg man årets fulaste.

Där var både Studio 1 i Ögryte och vårdcentralen Nötkärnan nominerade, men förstapriset kammade Uppsala hem.

Här kan du läsa mer om det.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00