Hyllat Örgrytebygge kan vinna arkitekturpris – igen

I höstas blev den årets bästa byggnad. Nu kan Studio 1 i Örgryte kamma hem även ett lokalt pris och är en av fyra nomineringar när Sveriges Arkitekter Västra Götaland ska dela ut regionens arkitekturpris. Men alla hyllar den inte.

  • Publicerad 09:47, 29 jun 2017

Priset delas ut vartannat år och denna gång finns tre av fyra nominerade byggen i Göteborg. Det är radhusen på Masthuggsterrassen, vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön och flerbostadshuset Studio 1 i Örgryte.

Det sistnämnda är ritat av Johannes Norlander Arkitektur, och vann i höstas det prestigefyllda Kasper Salin-priset, som delas ut av Sveriges arkitekter. Där lyfte man fram det vardagliga i bostadshusen och berömde "skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling".

Sveriges Arkitekter Västra Götaland betonar också det "vardagsnära" när de motiverar de utvalda husen i ett pressmeddelande.

– I år har juryn upplevt oväntat hög kvalitet hos byggnadstyper som sällan uppvisar det. Vårdbyggnader, bostäder, och tillbyggnader. Det är roligt att upptäcka bra projekt inom just dessa områden, säger juryns ordförande Mattias Gunneflo.

Men de nominerade byggnaderna är inte ensidigt hyllade. Förra året nominerades samma byggnad till det nyinstiftade Kasper kalkon-priset. Bakom ligger nätverket Arkitekturupproret, och i stället för årets vackraste nybygge utsåg man årets fulaste.

Där var både Studio 1 i Ögryte och vårdcentralen Nötkärnan nominerade, men förstapriset kammade Uppsala hem.

Här kan du läsa mer om det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG