I valet till riksdagen röstade 81 procent av göteborgarna, medan deltagandet i landstingsvalet var 78,4 procent. Foto: Lina Persson

Hypotesen: Demokraterna fick fart på valdeltagandet

Fler göteborgare röstade i kommunvalet i år jämfört med valet 2014. Men det är fortfarande stora skillnader i valdeltagande mellan olika stadsdelar.

  • Publicerad 05:30, 11 sep 2018

I årets kommunfullmäktigeval röstade 79 procent av alla röstberättigade göteborgare. Det är en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med valet 2014. Men det fortfarande under rikssnittet där 82 procent röstade i valet till kommunfullmäktige.

Skillnaderna i valdeltagande inom Göteborg är fortfarande stor. Högst valdeltagande hade bland andra valdistriktet södra Sisjön i Askim-Frölunda-Högsbo där hela 94 procent röstade i kommunalvalet. Där blev Demokraterna överlägset största parti med 35,2 procent i de preliminära siffrorna.

– Nya partier har den mobiliserande kraften att de kan få folk att rösta som kanske annars inte hade gått och röstat. Sedan har det området ett högt valdeltagande redan från början, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning.

Infrastruktur engagerar i Göteborg

Har Demokraterna ökat valdeltagandet i Göteborg?

– Ja, det är en hypotes. Som sagt, nya partier engagerar och vi vet sedan tidigare att infrastrukturfrågor engagerar mer i Göteborg än i övriga landet, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

I norra Gårdsten i Angered tog sig bara 41 procent till valurnorna, vilket är det lägsta valdeltagandet i Göteborg.

– Trots ett lågt resultat i vissa distrikt så har vi ändå ökat i år genom de insatser vi har haft. Vi har jobbat väldigt aktivt med demokratiserande insatser för att öka valdeltagandet med neutrala informationskampanjer. Bland annat har vi haft valambassadörer som sedan innan sommaren har knackat dörr och informerat om valet. Det är glädjande att vi i vissa distrikt ser en ganska stor ökning, säger Inger Orebäck, enhetschef för samhällsutveckling och dialog i Angered.

Många nyanlända

Henrik Ekengren Oscarsson förväntade sig ett ännu lägre valdeltagande i vissa stadsdelar.

– Jag befarade att klyftan skulle öka ännu mer. Det är rekordmånga som har rösträtt kommunalt men inte riks. Sammansättningen på den här gruppen är många utrikesfödda och nyanlända där valdeltagandet är lågt och många inte vet att de har rösträtt i kommunen.

Varför är röstdeltagandet i Göteborg lägre än rikssnittet?

– Göteborg är en storstad som tyngs ner av de lågröstade delarna i staden på under 70 procent. Det är typiskt för storstäder. Lite mer välmående ytterkantskommuner har ofta ett högre valdeltagande. Men generellt i landet ser det ut som det har varit plussiffror över hela linjen, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG