Hyra i andra hand. Då skärps straffen för svartuthyrning och oskäliga hyror. Foto: Carina Andreasson/ Mostphotos

Hyr ut i andra hand – och riskera fängelse

Nu ska straffen på andrahandsmarknaden skärpas. Från och med 1 oktober kan den som hyr ut svart i andra hand och tar ut för hög hyra straffas med fängelse.

  • Publicerad 07:58, 9 sep 2019

Enligt Hyresgästföreningen har de sett en stor ökning av uppsägningar i Göteborg pågrund av påstådd olovlig andrahandsuthyrning, i kombination med att hyresgästen inte har behov av lägenheten. Det skriver tidningen Hem & Hyra.

Ellinor Rapp som är jurist på Hyresgästföreningen tror att hyresvärdarna kommer att använda sig av lagskärpningen för att hitta de som hyr ut svart.

– Fler hyresvärdar har blivit aktiva med att försöka hitta dem som hyr ut olovligt och det skulle förvåna mig om man inte fortsätter med det, säger Ellinor Rapp till Hem & Hyra.

I och med den bostadsbrist som råder i Sveriges storstäder, inte minst i Göteborg, är det många som utnyttjar detta genom att ta ut orimligt höga hyror. Men efter den 1 oktober kommer även detta innebära ett större risktagande för uthyraren.

– Tidigare har man riskerat att få betala tillbaka överhyran för ett år tillbaka. Nu förlängs det till två år. Dessutom kan kontraktet sägas upp utan varning, säger Ellinor Rapp till tidningen.

Skulle det vara så att en lägenhet både hyrs ut svart och till en oskäligt hög hyra kommer detta anses vara ett brott och straffet kan bli böter eller till och med fängelse i högst två år.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57