Hyran chockhöjs – kan tvingas bort efter 25 år

Efter 25 år på Smycketorget kan Torslanda cykel tvingas stänga för gott. Ägarna, som är i pensionsåldern, befarar att butiken ska bli omöjlig att sälja om Stena Fastigheter får igenom sin planerade hyreshöjning med över 35 procent.

  • Publicerad 05:30, 26 feb 2020

Man får en spark i arslet, tack och adjö, säger Martin Carlsson.

Inte hoppfull. Den 25 mars ska ärendet upp i Hyresnämnden, men Martin Carlsson tror inte utgången kommer att bli till hans fördel. Foto: Johanna Roos

Till Torslanda cykel, som faktiskt aldrig legat i Torslanda, har frölundabor kommit med sina trasiga cyklar, mopeder, barnvagnar, skateboards – ja allt man kan tänka sig – under cykelaffärens 25 år långa historia.

Många har inget med sig alls, utan slår sig direkt ner på en av pinnstolarna och får en kopp kaffe.

– Det finns ju så många värden som inte går att mäta i pengar. Men nu har vi helt tappat lusten, säger Britt Andersson.

Hon och sambon Martin Carlsson har drivit butiken sedan starten och nu planerar de att gå i pension, men istället för att kunna överlåta butiken till en ny ägare riskerar de stora skulder.

Stena fick största och sista stödet till energirenovering

"En spark i arslet"

Anledningen är att Stena Fastigheter vill höja hyran för lokalen med över 35 procent, från 9 500 kronor i månaden till närmare 13 000.

– Jag kanske tvingas lämna allting och bara gå härifrån. Man får en spark i arslet, tack och adjö, säger Martin Carlsson.

Det var i början av hösten som de fick det nya kontraktet, enligt ägarna helt utan motivering.

– Stena har gjort tillägg på nästan 41 000 kronor om året, bland annat för vatten. Enligt specificeringen är det som att vi skulle koka 1 368 liter kaffe om dagen, säger Martin Carlsson.

Han menar att det är en sak om hyran höjs efter att man gjort förbättringar, men att det i deras fall snarare är tvärtom.

– Fuktskador efter flera översvämningar är fortfarande inte åtgärdade. För 6, 7 år sedan sprängdes ett avloppsrör i taket så vi hade avloppsvatten i hela butiken.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/agne-var-akut-horselskadad-hotas-av-vrakning/repsik!Myi0UaNRbRXmjjXKcYcLA/

"Avspegla marknadsvärdet"

Från Stena Fastigheter sida menar man att hyreshöjningen sker för att hamna på en nivå som avspeglar marknadsvärdet för lokalen. Det skriver Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef, i ett sms till Göteborg Direkt och kommenterar samtidigt det faktum att butiken står inför en försäljning.

"En eventuell köpare till verksamheten bör få rätt förutsättningar för sin affärsmässiga bedömning redan då de kliver in i affären."

Hon tillbakavisar att höjningen skulle sakna motivering.

"Driften har ingått i den nuvarande hyran, men i det nya avtalet tydliggörs de olika posterna för att vi ska kunna följa vår energiförbrukning och på så sätt minska miljöpåverkan."

Närboende har nu startat en namninsamling för att bevara Torslanda cykel, som hittills fått 54 underskrifter.

Den 25 mars ska ärendet upp i Hyresnämnden.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Bryt ihop men se till att gå vidare"

Retorikcoachen om coronapandemin. Alla påverkas vi av den rådande corona-situationen men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.tisdag 24/3 16:53

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57