Foto: Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Hyran för 40 000 hushåll i Göteborg klar

Runt 40 000 hushåll i Göteborg berörs av de hyresförhandlingar som har pågått mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR. Resultatet blev en lägre hyreshöjning än tidigare år.

  • Publicerad 16:25, 5 jun 2020

Vi kommer att behöva samla ihop oss i höst för att se hur hyreshöjningarna har påverkat hyresgästerna i efterhand

Hyran 2020 är fastställd för de hushåll vars hyresvärd ingår i organisationen Fastighetsägarna GFR - runt 40 000 hushåll i Göteborg.

Förhandlingarna resulterade i en överenskommelse med olika nivåer mellan 0–1,2 procent från 1 maj, där majoriteten fått en höjning på 1,2 procent. När förhandlingarna startade ville Fastighetsägarna GFR höja hyrorna med 3,5 procent.

Klart: Så mycket höjs hyran för allmännyttan

Trots att hyreshöjningen hamnade på en lägre nivå än den som Fastighetsägarna GFR initialt lobbade för är inte heller den optimal, menar Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

– Nivån är högre än vad vi ville se med tanke på bolagens generellt sett goda ekonomi och den samhällsekonomiska utvecklingen, säger hon i ett pressmeddelande.

– Det som är positivt är att nivån är lägre än tidigare år och även lägre än genomsnittet både i landet och i Göteborg. Det är också glädjande att Wallenstam, som ingår i GFR, valde att ta ansvar och komma överens med oss redan innan förhandlingen med GFR var klar och dessutom valde att inte ta ut retroaktivitet, säger Sofi Bringsoniou.

Coronatrenden: Färre vräkningar i Göteborg

Även coronapandemins hårda slag mot ekonomin har spelat en roll under förhandlingarna.

– Fler folk än vanligt har hört av sig till oss och varit oroliga och inte velat ha en hyreshöjning alls. Vi har fått förhandla utifrån hur läget ser ut nu, säger Sofi Bringsoniou och tillägger:

– Vi kommer att behöva samla ihop oss i höst för att se hur hyreshöjningarna har påverkat hyresgästerna i efterhand och hur vi i så fall hanterar det inför förhandlingarna nästa år.

När nu hyresförhandlingen med GFR i Göteborg är klar så har den absoluta majoriteten av hyresgästerna i regionen fått årets hyror fastställda.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11