Foto: Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Hyran för 40 000 hushåll i Göteborg klar

Runt 40 000 hushåll i Göteborg berörs av de hyresförhandlingar som har pågått mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR. Resultatet blev en lägre hyreshöjning än tidigare år.

  • Publicerad 16:25, 5 jun 2020

Vi kommer att behöva samla ihop oss i höst för att se hur hyreshöjningarna har påverkat hyresgästerna i efterhand

Hyran 2020 är fastställd för de hushåll vars hyresvärd ingår i organisationen Fastighetsägarna GFR - runt 40 000 hushåll i Göteborg.

Förhandlingarna resulterade i en överenskommelse med olika nivåer mellan 0–1,2 procent från 1 maj, där majoriteten fått en höjning på 1,2 procent. När förhandlingarna startade ville Fastighetsägarna GFR höja hyrorna med 3,5 procent.

Klart: Så mycket höjs hyran för allmännyttan

Trots att hyreshöjningen hamnade på en lägre nivå än den som Fastighetsägarna GFR initialt lobbade för är inte heller den optimal, menar Sofi Bringsoniou, tf förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

– Nivån är högre än vad vi ville se med tanke på bolagens generellt sett goda ekonomi och den samhällsekonomiska utvecklingen, säger hon i ett pressmeddelande.

– Det som är positivt är att nivån är lägre än tidigare år och även lägre än genomsnittet både i landet och i Göteborg. Det är också glädjande att Wallenstam, som ingår i GFR, valde att ta ansvar och komma överens med oss redan innan förhandlingen med GFR var klar och dessutom valde att inte ta ut retroaktivitet, säger Sofi Bringsoniou.

Coronatrenden: Färre vräkningar i Göteborg

Även coronapandemins hårda slag mot ekonomin har spelat en roll under förhandlingarna.

– Fler folk än vanligt har hört av sig till oss och varit oroliga och inte velat ha en hyreshöjning alls. Vi har fått förhandla utifrån hur läget ser ut nu, säger Sofi Bringsoniou och tillägger:

– Vi kommer att behöva samla ihop oss i höst för att se hur hyreshöjningarna har påverkat hyresgästerna i efterhand och hur vi i så fall hanterar det inför förhandlingarna nästa år.

När nu hyresförhandlingen med GFR i Göteborg är klar så har den absoluta majoriteten av hyresgästerna i regionen fått årets hyror fastställda.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40