Hyresgäster rasar mot sunkiga stjärnhusen

Ruttna rör. Asbestvarning. Skeva tvättvagnar. Smuts och bråte. Listan kan göras lång. Trapphus, tvättstugor och källarutrymmen i Stjärnhusen i Västra Frölunda har sett bättre dagar. Hyresvärden Balder är medvetna om bristerna men med långsiktiga planer kan en uppfräschning dröja.

  • Publicerad 06:30, 10 mar 2018

Tvättstugorna låter de bara förfalla nu. Källaren gör de absolut ingenting åt.

–Tvättstugorna låter de bara förfalla nu. Källaren gör de absolut ingenting åt, säger en missnöjd hyresgäst.

Stjärnhusen i Västra Frölunda är 14 punkthus med åtta våningar som uppfördes i mitten av 60-talet. Det kommunala bostadsbolaget Poseidon förvaltade och hyrde länge ut husen. Men i slutet av 90-talet såldes husen till GE Capital, ett privat fastighetsbolag och har sedan dess ägts av flera olika privata bolag. Det senaste är Balder.

Nu har flera hyresgäster fått nog av sunkiga gemensamma utrymmen i flerbostadshusen. De menar att hyresvärden är medveten om bristerna men åtgärdar inte problemen.   

– De vet om det. De är ju här men de låter det bara vara, säger hyresgästen.

Göteborg Direkt har kontaktat Balder som väljer att svara skriftligt på kritiken.

"Tvättstugorna i Frölunda har några år på nacken det är vi medvetna om”, skriver Balder i ett mejlsvar.

Med tillägget.

”Våra fastighetsskötare ronderar våra allmänna utrymmen varje dag och åtgärdar skyndsamt fel som upptäcks, är det något de inte kan laga själva lägger vi det vidare till entreprenör. I dagsläget är till exempel mer än hälften av vår maskinpark i Stjärnhusen utbytt.”

Att felrapporteringar åtgärdas ”skyndsamt” känner de flesta hyresgästerna inte igen. Lösa elkablar är det enda som är kvar av portlåset utanför ett av punkthusen. Ett aktuellt exempel på att saker dröjer, menar de boende.

– Den har hängt i två veckor, suttit löst och inte fungerat. Först nu tog de bort den men vi vet inte när de kommer med ny.

Ny tvättstuga ger högre hyra

Enligt Balder kan en ny tvättstuga bli aktuell. Deras ambition är att lyssna på hyresgästernas synpunkter. En undersökning visade att en modern tvättstuga stod högt på de boendes önskelista och fastighetsbolaget har gått ut med ett erbjudande om en ny. Men en komplett modernisering innebär också en hyreshöjning, vilket har förhandlats med hyresgästföreningen.

Balder skriver också.

”Sedan genomför vi givetvis sedvanligt underhåll i tvättstugorna och för detta utgår aldrig någon hyreshöjning.”

Det är här skon klämmer. Maskinerna kanske fungerar men miljön i tvättstugor, trapphus och källare är rejält eftersatta anser de boende.

Hur ser framtidsplanerna ut för Stjärnhusen, vad kan de hyresgästerna se framemot?

”Nu väntar vi svar på vad våra hyresgäster tycker om erbjudandet om modern tvättstuga i Stjärnhusen. I övrigt jobbar vi just nu aktivt med en satsning på utemiljön där vi kommer anlägga en helt ny park som ska stå färdig hösten 2019, vi påbörjade precis stambyte i området samt har satsat på ett nytt nyckelsystem. I framtiden vill vi även se över våra fasader, trapphus och miljörum.” skriver Balder till Göteborg Direkt.

I ett före detta cykelrum bland utslängda sängar, tidningar och mattor står en bortglömd sjöjungfru-figur med sorg i blick och trasig arm.

– Det har varit så här för länge. Alldeles för länge, säger en hyresgäst.

Vi är GBG