EFTERSATT. Om allt går enligt tidsplanen ska Poseidons arbete med att renovera alla hyresrätter i Hjällbo starta hösten 2020. Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet/Wikimedia

Hyresoro skapar protester i Hjällbo

Poseidon planerar omfattande renovering av flertalet hyresrätter i Hjällbo. Det oroar de boende som fasar för orimliga hyreshöjningar. I dag manifesterar de sitt missnöje.

  • Publicerad 16:35, 18 dec 2019

Hem & Hyra har pratat med hyresgästen Rabi Khaled som sitter med i samrådsgruppen som haft flertalet möten med Poseidon.

– Vi upplever inte att vi blir lyssnade på. Nu har det kommit besked att det ska bli tre olika renoveringsnivåer: mini, midi och maxi. Men även den minsta nivån är ganska omfattande. Många hyresgäster är oroliga eftersom ingen vet vad det kommer att kosta, säger han till Hem & Hyra.

Hos Poseidon har man förståelse för oron.

– Man är jätterädd att det blir ockerhöjningarna men vi är ett kommunalt bolag och har en skyldighet och ett större socialt ansvar än många andra hyresvärdar och det kommer vi att ta naturligtvis, säger Svante Lahti, distriktschef på Poseidon till Göteborg Direkt och fortsätter:

– Vi har jättetuffa krav från Framtidskoncernen att göra varsamma renoveringar. Vi har olika förslag som har varit ute hos hyresgästerna att tycka till om.

Målet: Inga "renovräkningar"

De över 50 år gamla husen är i stort behov av renovering. Rabi Khaled håller med om renoveringsbehovet men anser att underhållet har legat efter länge och borde ingå i hyran.

– Underhåll ska inte höja hyran. Det finns en stor oro bland människor att inte ha råd att bo kvar. Medelinkomsten i Hjällbo är 15 000 kronor. Det finns en anledning till varför de flesta bor här, det är för att de inte har råd att bo någon annanstans. Människor ringer mig för att de har ångest och inte kan sova på nätterna. Det är våra bostäder här, vart ska vi ta vägen om hyrorna höjs, säger han.

Poseidon medger att underhållet är eftersatt.

– Det stämmer. Men man kan också ha med sig att tittar man på hyresnivåerna i Hjällbo med ett omvärldsperspektiv så är de bland de lägsta i Göteborgområdet och lite krasst kan man säga att man får vad man betalar för, säger Svante Lahti.

Vad vill ni uppnå med manifestationen?

– Vi vill visa att vi inte är nöjda. Det bästa utfallet vore att Poseidon låter oss ha ett mer verkligt samråd, så att alla kan bo kvar. Släng inte ut oss som bor här, vi är inget skräp. Majoriteten som bor här i Hjällbo vet antagligen inte ens om att det ska ske renoveringar, säger Rabi Khaled.

Vad tar Poseidon med sig från hyresgästernas oro och missnöje?

– Det är tråkigt att det blir sådant missnöje för vi har ädelt och gott syfte känner jag. Vi gör det för att kåken ska stå kvar och ta fastighetsägarens ansvar. Det har med tillit att göra och vi måste hela tiden jobba för att hyresgästerna ska lita på oss. Vi är inte där ännu, säger Svante Lathi.

Föreningar i Hjällbo snart utan lokal

Mer om manifestationen:

Samling på torget vid Poseidons och Framtidens lokaler klockan 17 på onsdag 18 december.

Vi är GBG