I Angered utbildas framtidens skådespelare

Den nya teaterutbildningen i Angered förverkligar inte bara skådespelardrömmar. Lika mycket ska den hjälpa den svenska teaterscenen med fler historier. Som kan spegla det svenska samhället bättre.

  • Publicerad 09:00, 1 okt 2016

De som flytt till Sverige vill inget annat än att deras barn ska skaffa sig ny status och utbildning. Då sållas de kreativa yrkena bort.

De tränar sina röster, gestikulerar och övar på kroppskontrollen. I ringen med deltagare får siktena inställda på skådespelarkarriärer nytt fokus. 21-åriga Rasha Khoury är en av dem som antagits vid premiärterminen vid den nya teaterutbildningen.

– I Damaskus är teater jättestort. Där finns scener som lockar människor från hela Mellanöstern. Och där finns en teaterskola precis som i Göteborg. Jag ville börja där, men när jag fyllt 18 år så började min familj planera att lämna landet, säger hon.

Hon är inte ensam vid utbildningen med sin utländska bakgrund, och det är precis det som är meningen. Tanken är att utbildningen ska vara lite av ett pilotprojekt för att öka mångfalden bland svenska skådespelarensembler. Som en slags motvikt mot hur det brukar se ut på konstnärliga utbildningar.

19-åriga Segal Mohamed, som också finns i ringen inne på scenen i Angered centrum, har en del självupplevda förklaringar till varför siffrorna ser ut som de gör.

– Mina föräldrar flydde från Somalia på 1990-talet. De förlorade så mycket i kriget. Även sin status. De som flytt till Sverige vill inget annat än att deras barn ska skaffa sig ny status och utbildning. Då sållas de kreativa yrkena bort. De existerar inte på kartan.

Hon är själv uppvuxen i Gårdsten och menar att förändringen som teaterutbildningen vill bidra till är nödvändig om teatrarnas önskan om fler yngre och fler utlandsfödda i publiken ska bli verklighet. Det behövs berättas fler historier på teaterscenerna.

– Med konsten kan jag få makt att helhjärtat sprida min sanning. Mina ord och min kropp är det största verktygen i den kommunikationen, säger Segal Mohamed, som vidare menar att ansökningsprocessen i sig är ett hinder för att nå alla grupper.

– Scenskolan är det överkomplicerat att söka in till. Det ska inte vara så svårt om man vill ha elever som speglar hela samhället.

En av dem som redan trotsat ansökningsförfarandet vid scenskolan i Göteborg är 26-årige Sepehr Behzadi. Den färdigutbildade ingenjören skojar att han läst på Chalmers med inriktning mot teater med tanke på var hans ena ben varit hela tiden parallellt med matematik- och andra klassiska ingenjörsstudier.

– Med utbildningen blir det mer på allvar. Tidigare har jag aldrig sett det här med teatern som ett yrke, säger han.

Sitt examensarbete gjorde han inom belysning på Göteborgsoperan. Med utbildningen i Angered hoppas han likt många andra på arbete uppe på någon av de svenska teaterscenerna.

– Innerst inne vill jag nog bli en stjärna. Annars hade jag inte varit här, säger Sepehr Bezhadi.

MER OM.. Angereds teaterskola

75 procent av de 17 deltagarna vid teaterutbildningen i Angered har en annan bakgrund, exempelvis vad gäller etnicitet.

Detta kan jämföras med många andra konstnärliga utbildningar där cirka 50 procent kommer från svenska akademikerhem, precis som många läkarlinjer.

Meningen är att Angereds teaterskola ska vara en pilot som kan öka mångfalden när många teatrar vill bli bättre på att återspegla samhället bättre.

Utbildningen är ett samarbete mellan Folkhögskolan i Angered, Högskolan för scen och musik och Angereds teater. 

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21