Utvisning. I kväll lyfter ett plan från Landvetter till Kabul. Flera av passagerarna är ungdomar som blivit tvångsdeporterade. Foto: Privat/Mostphoto

I kväll utvisas Mostafa - trots dödshot

Minst tolv unga personer ska tvångsdeporteras till Afghanistan i dag. En av dem är Mostafa Gholami. Han har konverterat till kristendomen och fått flera dödshot. – Jag är hemskt rädd, säger han.

  • Publicerad 10:11, 10 okt 2017

I kväll lyfter ett chartrat plan mot Kabul med ett flertal unga människor som har fått sina asylansökningar avslagna. Hur många personer det handlar om och vilka de är försöker nätverket "Vi står inte ut" att ta reda på.

– Migrationsverket och gränspolisen vill hålla tyst om det här. De vill inte ha någon uppmärksamhet på det övertaget, säger Kinna Skoglund talesperson för nätverket "Vi står inte ut".

Enligt Kinna Skoglund handlar det om ungdomar som har svenska familjer, går i skolan eller arbetar. Främst killar som är mellan 16 och 19 år och som har varit i Sverige i flera år.

Konverterade till kristendomen

Mostafa Gholami är en av ungdomarna som nu sitter på Migrationsverkets förvar i Kållered i väntan på utvisning. Han är 19 år och kom till Sverige 2013. Redan tidigt konverterade han till kristendomen och har sedan det blev allmänt känt mottagit flera dödshot. Anki Pettersen och pastor Bengt Sjöberg kämpar in i det sista för att han ska få stanna genom att samla information och upplysa om hur allvarligt läget är för en konvertit i Afghanistan.

– Det är olagligt i Afghanistan att konvertera. De har ett visst antal dagar på sig att konvertera tillbaka sen kan princip vem som helst döda honom, berättar Anki Pettersen som är Mostafas kontaktperson och som tidigare har varit hans lärare.

Mostafa Gholami vet inte vad som kommer hända med honom när han landar på Afghansk mark. Det var längesedan han flydde landet. Han har ingen där.

– Det känns jättedåligt. Jag är hemskt rädd, säger han.

"Många tror att det går rätt till"

Så fort en ungdom fyller 18 år hanteras de av Migrationsverket enligt de regler som gäller för vuxna, oavsett var i asylprocessen de är. Myndigheten vill inte kommentera de aktuella utvisningarna utan hänvisar till polisen.

– Jag tror att många tror att det går rätt till. Allmänheten har en bild av att det finns en rättssäkerhet kring asylprocesserna, kring förvaret och hur det utvisas. De vet inte att vi i Sverige sätter barn och ungdomar i förvar som kriminella brottslingar, säger Kinna Skoglund.

Hoppas folk kommer till förvaret

Anki Pettersen har förberett ett resekit. Hon har packat en ryggsäck med det nödvändigaste, samlat in pengar och växlat till dollar för att Mostafa Gholmai ska klara sig den första tiden när han kommit fram.

– Mostafa vill inte att man ska gråta. Nu kämpar vi istället säger han, berättar hon.

Kinna Skoglund hoppas att folk kommer till förvaret i Kållered i dag.

– Vi hoppas att det blir som på Heden. Att folk tar avstånd och ställer sig upp och säger att nu räcker det, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG