MUSIKER. Ida Schönbeck och Anna Vass håller i workshop och öppen scen på Kortedala fritidsgård på höstlovet. Foto: Kalle Karlsson/Privat

Ida och Anna: Kultur och musik ska finnas för alla

Musikproduktion och rap. Det är Ida Schönbeck och Anna Vass specialiteter. Nu delar de unga artisterna med sig av sina kunskaper och håller öppen scen på Kortedala fritidsgård.

  • Publicerad 10:45, 25 okt 2018

På höstlovet fylls Kortedala fritidsgård av kultur. Veckan börjar med två dagar workshop och avslutas med en öppen scen. Anna Vass och Ida Schönbeck är två av ungdomarna som är med och håller i aktiviteterna.

– Jag håller workshop i musikproduktion och Anna i rap. Det kommer finns massor av andra saker att göra också, designa t-shirtar till exempel, säger Ida Schönbeck.

Nya som arrangörer

Musik har varit tjejernas stora intresse så länge de kan minnas. De har båda släppt musik och är vana att framträda på öppen scen. Men det är första gången som de själva arrangerar.

– Det är kul att vi får möjlighet att lära oss att ta ansvar och det är bra att folk tar initiativ och låter ungdomar få göra det här, säger Ida Schönbeck.

Ann Vass håller med.

– Det ska bli jättespännande. Jag ser fram emot det jättemycket och att se vad ungdomar tycker och tänker om detta. Jag tror att jag kan lära dem mycket och att jag kan lära mig mycket av dem, säger hon.

Båda tjejerna är uppvuxna i Östra Göteborg och Ida Schönbecks ser fram emot att återvända till Utmarksskolan och fritidsgården där.

– Jag gick på den skolan så det är kul att ge tillbaka. Jag hoppas att det kommer många olika människor, gärna barn och ungdomar som bor i området.  Men också såklart från hela Göteborg. Det är bara kul att träffa människor och att göra något tillsammans.

"Bra sätt att uttrycka känslor"

Att skapa och utöva musik tillsammans och samtidigt inspirera andra. Det lockar tjejerna. Och på öppna scenen finns det plats för alla.

– Det är kul att lära andra det jag tycker om att hålla på med. För mig betyder det jättemycket att skapa musik, det är ett bra sätt att uttrycka sina känslor. Jag tycker alla ska ha möjlighet att få uttrycka sig, säger Ida Schönbeck.

Kan alla lära sig att rappa?

– Absolut, det kan alla lära sig. Bara du har vilja att lära dig kan du bli rappare, diktskrivare eller vad som helst. Alla kanske inte blir bäst men alla som vill kan, säger Anna Vass.

Vad är det bästa med öppen scen tycker ni?

– Det är jätteroligt. Det blir alltid en överraskning när det är olika personer som ställer sig på scenen och gör sin grej, säger Anna Vass.

– Och att det är för vem som helst. Man behöver inte vara proffs. Vissa sätter på en spotify-låt och sjunger i en mick bara för att testa på. Kultur och musik ska finnas för alla och behöver inte bli en så stor grej utan en naturlig del i vardagen, säger Ida Schönbeck.

Ida Schönbeck och Anna Vass

Ida Schönbeck

Från: Kortedala

Ålder: 16 år

Gör: Studerar på estetiska programmet på gymnasiet med inriktning på musik

Aktuell: Med det självproducerade albumet Soluppgång

Anna Vass

Från: Bergsjön

Ålder: 18 år

Gör: Jobbar och skapar musik

Aktuell: Med sigeln Stanna

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG