Idag: Faktum ger röst åt 663 hemlösa barn

663 barn lever i akut hemlöshet i Göteborg. Det vill gatutidningen Faktum uppmärksamma med manifestation och specialnumret Faktum Kids. ”Vi vill ge en röst åt de här barnen”, säger chefredaktör Sarah Britz.

  • Publicerad 05:30, 12 okt 2018

I Göteborg lever 663 barn i akut hemlöshet visar siffror från Göteborgs stad. Nu vill gatutidningen Faktum synliggöra problemet och anordnar en manifestation på Gustav Adolfs torg och i samma veva släpper de specialnumret Faktum Kids.

– Vi tycker att barnhemlösheten är en viktig fråga som inte lyfts nog. Vi vill också nå ut till barn och unga för att det går att påverka dem inför framtiden. Därför har vi har gjort Faktum Kids, en tidning med lätt språk och mycket illustrationer men som angriper en svår fråga, säger Sarah Britz, chefredaktör, Faktum.

Vill visa verkligheten

Barn i akut hemlöshet lever i tillfälliga boenden som vandrarhem, hotell och akutboenden. Faktum hoppas att politikerna tar frågan på allvar men vill även att göteborgarna får upp ögonen för hur verkligheten i stan ser ut.

– Det här är en bildningsfråga, vi vill upplysa den breda allmänheten om situationen. Om de här 663 barnen i akut hemlöshet i Göteborg hade stått på gatorna hade de varit synliga men de varken syns eller hörs, säger Sarah Britz.

Tidning för och av barn

Två knattereportrar har varit med och skapat Faktum Kids. Det har även samlats in berättelser om hemlöshet som barn har skrivit och som blir en del av tidningen. En av berättelserna kommer att läsas upp under manifestationen.

Hur påverkas barnen som inte har ett fast hem?

– Det är väldigt skamfyllt och ingenting som barnen berättar högt om. Det kan vara väldigt tröttande, man kanske bor på ett vandrarhem i ena delen av stan och måste åka långt till skolan. Det är ofta trångt och svårt att läsa läxan. De här barnen har föräldrar som lever i kris, så de försöker bara överleva, säger Sarah Britz.

Vad kan göras för att motverka hemlöshet, anser du?

– Det handlar inte bara om lokala politiska beslut utan det handlar även om bostadsbristen och hur byggbranschen ska kunna bygga billigt. Barn som växer upp i utanförskap kommer att få konsekvenser senare i livet också. Det är en viktig samhällsfråga.

Faktums manifestationen

Efter ett kort tal av Sarah Britz kommer ett barns berättelse att läsas upp.

Därefter går barn ut i Göteborgs centrum för att sälja specialnumret, Faktum Kids.

Vad: Manifestation för 663 hemlösa barn

Var: Gustaf Adolfs Torg

När: 12 oktober kl. 15.30 - 17:00

Barn i hemlöshet i Göteborg

633 barn i akut hemlöshet

Cirka 1000 barn i någon form av hemlöshet

Källa: Göteborgs stad

I Sverige är det cirka 5300 barn som lever i hemlöshet.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57