Mattias Jägerskog berättar att Apple lyft fram appen som "New apps we love". Foto: Kristofer Hedlund

Idéspruta från Majorna prisas för samåkningsapp

Han magasinerade allt och flyttade ut i skogen för att ta fram en samåkningsapp. Nu prisas Skjutsgruppens grundare, Majornabon Mattias Jägerskog, av Trafikverket för appen som Årets miljöinnovatör 2018.

  • Publicerad 16:49, 5 okt 2018

Vi börjar med sportfrågan – hur känns det?

– Det känns väldigt bra! Jag sitter på tåget hem från prisceremonin Stockholm nu. Jag startade Skjutsgruppen 2007 så detta har pågått väldigt länge men det här känns givetvis jätteroligt.

Hur började allt?

– Jag började som sagt 2007. Vi är en ideell förening och på vårt årsmöte 2016 kom vi fram till att vi ville göra mer för alla typer av hållbarhet – för miljön, för samhället och för människor. Vi ville göra en app men hade inga pengar. Så jag tog ett personligt beslut att magasinera allt jag ägde och flyttade ut i en stuga för att ta fram den här appen. Vid årsskiftet 2016 hörde Västra Götalandsregionen av sig och tillsammans utvecklade vi appen.

Berätta om tjänsten, vad går den ut på?

– Vi kallar det en rörelse där alla är deltagare. Det handlar inte enbart om en teknisk lösning. Det är en rörelse som finns oavsett om det är teknik med eller inte. Men nu var det appen som jag fick pris för. Den visar exempelvis inte bara privatpersoners samåkning utan all kollektivtrafik sida vid sidan – vi vill uppnå både social hållbarhet, ekologisk hållbarhet och ekonomisk hållbarhet.

Vad har ni för tankar för rörelsen framöver?

– Det pågår saker för fullt. När det gäller appen så håller vi på med att göra den översättningsbar. Nästnästa steg är att översätta till finska. Så vi växer internationellt. Samtidigt växer vi också lokalt. Vad vi ser nu är att många skapar egna samåkningsgrupper i appen. I Göteborgsregionen skapas jättemånga pendlargrupper. Det kan vara inom arbetsplatser – ett gäng kollegor som samåker till exempel. Vi ser också jättemånga idrottslag som har egna samåkningsgrupper till matcher och träningar och så där. Så det pågår saker för fullt, både internationellt och jättelokalt, säger Mattias Jägerskog.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG